Как да изградим онлайн магазин? Най-важното нещо в платформите за електронна търговия.

На първо място, трябва да се уверите, че платформата за електронна търговия е точно това, от което се нуждаете. Струва си да помислите къде ще видите вашия интернет бизнес след пет години. Ако мултирегионалността, многоезичието, мултивалутността, огромен асортимент, голям трафик, персонализация, няколко склада и голям брой служители, участващи в процеса, уловят въображението ви, тогава търсенето на платформа, която поддържа всичко по-горе е необходимо в началото, за да за да избегнете загубата на време и ненужните разходи. Първата от задачите по пътя на създаването на e-Commerce проект от sunny7eood.eu е да се подготви солидна „основа“, която впоследствие да направи разработката управляема, а цялата система видима и разбираема. Тази основа е „многослойна торта“ от универсални, стандартни и добре доказани технологии. Правилният избор на този комплект до голяма степен ще определя развитието на системата през следващите години. Примери за компоненти на такъв „пай“ са ORM, CMS, PIM, Search Engine, от специфични технологии – Hadoop, Apache ServiceMix, NodeJS и други. Наборът от тези технологии често се определя от опита на екипа за разработка, а не само и не толкова от нуждите на бизнеса.

За много типични задачи в платформите за електронна търговия има готови блокове, които изискват само леко „настройване“ , но има и такива, които изискват задълбочена ревизия за всеки конкретен случай. Колкото по-органично преплетени са технологиите, колкото по-внимателна е архитектурата, толкова по-лесно ще бъде да я разширите, за да отговаря на вашите задачи в бъдеще. Разбира се, можете да разработите магазин без готова платформа и самостоятелно да сглобите целия набор от решения и да изградите архитектура, но ще бъде ли възможно да се поддържа мащабируемост, производителност, сигурност, разширяемост, надеждност, документация след година-две? При днешните изисквания за качество, безопасност, функционалност и темп на развитие, писането на всичко “от нулата” в крайна сметка е много скъпо, отнема много време и е рисковано.

Какво е проект за електронна търговия?

Системата за електронна търговия включва взаимодействие с клиент по различни канали – от кол център и уеб витрина до мобилно приложение.

Управление на основните данни за електронната търговия.

Това включва пакет от софтуер за управление на основните данни за електронната търговия – съдържание, промоции и други важни елементи. Някои компоненти на този блок, като управление на продукти, могат да се използват извън онлайн магазина като независима система. Проектът за внедряване на платформата включва настройка и разширяване на този софтуер.

Уеб витрина.

От една страна, онлайн магазинът е уеб сайт, макар и голям. Концепция за дизайн, оформления на дизайн, бекенд, фронтенд, HTML оформление, автоматизация с javascript, обмен на данни с вътрешни системи, съдържание – всичко това не са празни фрази и ще трябва да се работи както във всеки уебсайт.

Бизнес процеси и работен процес.

Когато има много хора участващи в продажбата на даден продукт, е важно да се осигури прозрачна и надеждна система за документооборот.

Специална функционалност.

Включва такива важни теми като връщания, дефектни стоки, частични плащания, системи за лоялност, изчисляване на условия, разходи и опции за доставка, тригерни и групови изпращания.

Търсене.

В областта на електронната търговия търсенето е един от най-важните компоненти на системата, тъй като пряко влияе върху превръщането на посетителите в купувачи.

Как да изберем платформа за електронна търговия?

За да не сбъркате при избора на платформа за електронна търговия, трябва да обърнете внимание на: успешни чуждестранни проекти. Защото те съществуват по-дълго от българските и отдавна са минали по пътя, по който върви българската електронна търговия днес.

Много платформи в света са получили висока оценка, защото са разработени много отдавна и са събрали много имплементации през историята на своето съществуване. Наскоро се появиха и други. Богатата история може да е знак както за добър опит, така и за много код от деветдесетте. Също така си струва да припомним, че повечето от водещите проекти за електронна търговия в България не използват готови платформи, а самостоятелно написани решения, които са били изострени по време на работа за конкретни бизнес процеси в компанията и промяната на платформата за тях ще отнеме много време и не винаги предвидим във времето процес.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment