Как да изберете подходящия прикачен инвентар?

 

Добрата реколта се нуждае от добра почва, а добрата почва се нуждае от подходящото селскостопанско оборудване за обработка на почвата. Специалистите от MASS споделят своя дългогодишен опит в производството и продажбата на висококачествен прикачен инвентар в лицето на култиваторите, плуговете и дисковите брани. Те ще ви дадат някои съвети за избора на подходящата техника за вашите цели.

Първият и най-важен въпрос, който трябва да си зададете, е защо е необходимо да обработвате земята? Обработката включва промяна на състоянието на почвата, за да стане по-благоприятна за отглеждане на култури.

Оранта със сигурност не се влияе единствено от прикачния инвентар, която използвате, но и зависи до голяма степен от други фактори, като тип на почвата и атмосферни влияния. Например, дълбоките черни почви са склонни да се пропукват естествено, тъй като изсъхват. Всъщност пукнатините понякога могат да бъдат достатъчно големи, за да погълнат гаечен ключ!

Правилното обработване на почвата може да подпомогне за:

  • Ускоряване покълването на семената, поникването на растението и растежа на корена
  • Подобряване на задържането на влагата в почвата
  • Подготвянето на подходящо „легло“ за семената.
  • Подпомагането на борбата с плевелите
  • Добавянето на химически подобрители и торове

Как да изберете подходящата прикачен инвентар при толкова голям избор?
Първо, важно е да знаете различните налични типове, които се предлагат на пазара.
Условно съществуват две основни групи инвентар като единият тип се използва за първоначална обработка на почвата, а другия за вторична. Към първия тип се отнасят плуговете, а към втория дисковите брани и култиваторите, като тук е важно да вметнем, че култиваторите могат да бъдат част и от двете групи.

Основната разлика между двата типа прикачен инвентар е, че първите разбират почвата и в следствие на този процес се образуват буци с пръст, а вторите имат задачата да ги разбият на по-фини частици.

Основни култиватори

Тези машини обикновено се използват за почви, които не са били подложени на обработка за известно време, което значи, че са по-твърди. Следователно първичния прикачен инвентар има по-големи гребла, или дискове, в зависимост от тяхната конфигурация.

Плугове


Те е вероятно са най-старата и най-основна форма на ралото, която е била теглена от коне, или бикове в дните, преди да бъдат изобретени днешните плугове. Освен че прави почвата по-рохка, плугът също така я обръща и по този начин убива всички покълнали плевели. Модерните версии вършат същата работа, само че имат повече гребла и хидравлика.
Всъщност, много съвременни плугове разполагат с механизъм за отделяне, който им позволява да работят при съприкосновение с различни препятствия в почвата, като корени на дървета или скали.
В случая, че гребло, или диск се удари в твърд предмет в земята, механизмът им позволява да се отдалечат от обекта, за да се избегне повреда и пълното спиране на оранта.

Дискови брани


Вместо метални гребла, дисковите плугове има един, или повече редове дискове, които влизат в земята и улесняват обработването на почвата.
На пазара съществуват два основни вида дискови брани – навесни и прикачни.
Навесните дискови брани включват един ред дискове, които са подравнени под ъгъл, за да се улесни навлизането в почвата при теглене от трактор.
Навесните плугове се състоят от два реда дискове, които се движат под ъгъл около 45 °, като по този начин се “компенсират” помежду си. Първият ред дискове служи за разрязване на почвата, докато втората редица я прекопава и изравнява.

Ако имате нужда от ново оборудване можете да се сдобиете с висококачествена прикачен инвентар от MASS, която се отличава с изключителна здрави и ефективност.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment