Как да изберете и използвате електрически и ръчни инструменти, без риска от нараняване

Факт е, че има инструмент за всяка работа. Но използването на най-подходящия е изключително важно. Например, дългият лост е най-добър за повдигане, което ще ви спести нуждата от прекомерна физическа сила. Използвайте менгеме или скоба за хващане или стабилизиране на даден обект, вместо да го придържате с ръка. Използвайте ръчната количка за превоз на тежки товари. Мислете творчески за изпълнението на задачата си, за да направите работата по-малко стресова и трудна.

Ръчни инструменти

Предлагаме ви няколко много полезни насоки за употребата на ръчни инструменти, съобразени с здравословните и безопасни условия на труд:

 • Дръжте китките прави. Избягвайте да ги огъвате или завъртате.  Решение: завъртайте инструмента, а не китката си. Има много видове инструменти с извити дръжки. Захвата ви трябва да е с неутрална позиция на китката.
 • Избягвайте да стоите на едно място, когато използвате тежък инструмент.  Решение: Ограничете използването на големи и тежки ръчни инструменти. За да избегнете натоварването на шията, дръжте лактите ниско и леко огънати, когато работите с такива инструменти.
 • Внимавайте с натиска на меките части, като дланите на ръцете и пръстите, за да избегнете прекъсване на циркулацията и нервната функция.  Решение: Потърсете добре проектирани инструменти с пръстеновидни канали, които пасват на ръката ви. Инструментите с къси дръжки могат да бъдат по-малко стресови за меките тъкани.
 • Избягвайте инструменти, които изискват много сила за захващане, за работа или за придържанеРешение: Някои инструменти се правят със сгъваема дръжка. Това обикновено е по-удобно от неподвижните варианти.
 • Избягвайте инструменти, изискващи захващане само с пръстите.  Решение: Изберете такива, които се използват, чрез захващане с цяла ръка.
 • Избягвайте инструменти с остри ръбове и точки на захващанеРешение: Изберете такива, които няма да порежат или наранят ръцете и пръстите ви, въпреки употребата на предпазни ръкавици.
 • Избягвайте инструментите, които се задействат само с един пръст.  Решение: Изберете инструменти с големи превключватели, които дават възможност да работите с всички четири пръста .
 • Предпазвайте ръцете си от топлина и студ. Неподходящите температури могат да повлияят на сръчносттаРешение: Ако е възможно, сменете работното място и / или носете ръкавици.
 • Избягвайте прекалената вибрация. Тя може да има неблагоприятен ефект върху кръвообращениетоРешение: Изберете ръчни инструменти с функции, които контролират или ограничават предаването на вибрации до крайниците и цялото тяло.
 • Носете ръкавици, които ви пасват. Плътно прилепващите ръкавици могат да окажат натиск върху ръцете. А по-свободните, намаляват якостта на захващане. По принцип, ръкавиците влияят върху сръчността и способността за захващанеРешение: Осигурете си избор от ръкавици с различни размери.

Електрически инструменти, които предават вибрации по цялото тяло

Някои електроинструменти вибрират или предават вибрации в крайниците на работника. Продължителната им употреба може да доведе до развитие на състояние, наречено бял пръст (феномен на Рейно). Симптомите включват болки в китките и мускулите на предмишницата, изтръпване и белота на пръстите, причинени от ограничено кръвообращение. Вибрациите от някои инструменти като пневматични чукове и свредла, както и верижни триони, могат да повлияят на цялото тяло.

За да намалите риска от заболявания на опорно-двигателния апарат, свързани с работата с такъв вид инструменти, приложете следните съвети за безопасност:

 • Изберете електрически инструменти, които предлагат антивибрационен контрол и/или дръжки, покрити с материал, който потиска вибрациите.
 • Поддържайте редовно електроинструментите; уверете се, че са балансирани, чисти и смазани.
 • Носете ръкавици, предназначени да абсорбират или намаляват вибрациите.
 • Разпределете работата, която изисква оборудване или инструмент, който вибрира, между няколко служителя.

Независимо дали използвате електрически или ръчен инструмент за изпълнение на задача, не забравяйте, че цялото ви тяло е включено. Вашата поза и начина на боравене с инструмента, играят важна роля за избягване на наранявания.

Също така помнете, че изборана на здрави и качествени инструменти е от изключителна важност, за това ако искате с лекота да се справяте с всяка задача изберете подходящите за вас от каталога технически хипермаркет Багира на https://www.bagira.bg/инструменти/ръчни-инструменти

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment