Как да изберем правилния баркод четец за нашия бизнес?

Друго

Технологичният напредък допринася съществено в оптимизацията на различни работни отрасли. Уредите и консумативите за бизнеса изпълняват различни функции, които забързват оперативните и производствените дейности. Те могат да ускоряват процеса на работа, да подобрят организационните процеси, да осигуряват безопасност по време на работа или да заместват част от задълженията на персонала в организацията.

Един от най-употребяваните технологични уреди в бизнес сферата е баркод четецът. Това е вид периферно устройство, което има свойството да сканира и разчита баркодовете, поставени върху опаковките на различни видове продукти. Разчетената информация се пренася на компютърно устройство, POS-терминал или касов апарат.

Според функциите и спецификите на бизнес индустрията, могат да се подберат различни видове баркод четци. Те се различават предимно по начин на свързване, качество на сканиране и обем на батерията.

Ето какви баркод четци се предлагат и за какви бизнес отрасли са подходящи:

Ръчни баркод четци

Този вид четци на баркодове се характеризират със свързване посредством кабел. Те са сред най-използваните видове, тъй като осигуряват лесен начин за свързване и използване. Кабелните периферни устройства за разчитане на баркодове се свързват директно към стойка или компютър, за да предават събраната информация.

Според видовете баркодове, които разчитат, кабелните четци се поделят на 1D и 2D четци. Първият подвид е подходящ за сканиране на предимно хоризонтални баркодове. Този модел наподобява вида на пистолет, като потребителят насочва четеца към баркода и натиска „спусъка“ на устройството.

2D четците сканират 1D за оптимална скорост, но имат и функцията да разчитат 2D кодове от електронни медии. Този вид четци имат предимството да сканират от всеки ъгъл, което придава удобство и функционалност на работния процес. В допълнение, те са изключително издръжливи и удароустойчиви. Баркодовете декодират кодове от печатни издания, както и от дисплея на мобилни устройства, компютри и лаптопи.

Периферните 1D устройства доставят изключително удобство предимно в търговията на дребно, тъй като активно се използват за сканиране на различни типове стоки за складиране или продажба. Други подходящи отрасли за приложение на ръчните четци на баркодове са здравеопазване, логистика, финанси. 2D кабелните четци са подходящи в големите търговски центрове, както и в аптеките за сканиране на лекарства.

Безжични баркод четци

Друг популярен и предпочитан модел баркод четци са безжичните. Те се отличават със своята мобилност, която придава свобода на движение по време на работа. Основното им приложение е на закрито. Те не се прикрепят с кабел и са изключително леки, което оптимизира работния процес и подобрява управлението върху стоките. Основната функция на този модел четци е да улесняват максимално търговеца и служителите, за да се ускори времето за изпълнение на задачите.

Главното разделение на безжичните баркод четци са лазерни имиджър баркод скенери, които могат да бъдат от тип 1D или 2D. Това, което ги обединява, е тяхната дистанция за сканиране и комуникационно разстояние. Лазерните четци използват иновативната технология за лазерно сканиране. Те са високоефективни, компактни и функционални. Приложението им е подходящо за сферите на логистиката, транспорта и производствените индустрии.

И при двата имиджър скенери разстоянието за разчитане на баркодовете може да достигне от няколко сантиметра до няколко метра в зависимост от размера на баркода, а комуникационното пространство – до 100 метра. Безжичните четци на баркодове са подходящи за разчитане на баркодове от мобилни устройства, таблети, компютърни монитори и традиционни баркодове на хартия.

Още един иновативен безжичен модел баркодове са Bluetooth четците. Характерното за тях е, че са въведени, за да минимизират броя на кабелите в работните помещения и да оптимизират максимално удобството при изпълнение на работните задачи. Този вид четци се свързват само с помощта на Bluetooth към мобилни устройства и компютри. Те са мобилни, лесни за употреба и придават гъвкавост на работния процес, улеснявайки функциите на служителите. Моделът безжичен баркод е подходящ за различни бизнес сфери като индустрия, логистика, търговия и здравеопазване.

Да обобщим с няколко думи дотук:

Технологичното оборудване и консумативи са значима част от работния процес, тъй като те изпълняват различни задачи в полето на бизнеса. Основните от тях са ускоряване на работния процес, оптимизация на производствените и оперативните дейности, доставяне на защита и безопасност по време на работа.

Баркод четците са периферни устройства, които имат за основна задача да разчитат информация за стоката, която да пренасочат към мобилно устройство или компютър. Те спомагат на търговеца и служителите в обработката и съхраняването на информация, както и в организирането и управлението на стоките.

Четците на баркодове се поделят на различни видове според функциите и характеристиките, които притежават. Кабелните четци се поделят на 1D и 2D типове – свързват се с кабел и придават удобство при сканиране. Те са подходящи, ако имате бизнес в сферите на търговията на дребно, здравеопазването, логистиката или фармацията.

Безжичните баркод четци са иновативни, мобилни и функционални. Те позволяват разчитане на дигитални и печатни етикети, както и сканиране на информация за стоки от далечно разстояние. Те са оптимален вариант, ако притежавате бизнес в сферата на търговията, индустрията, информационните технологии, логистиката и др.

Източник: https://www.itgstore.bg/

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment