Качественият сън – задължително условие за вашето здраве

качествен сън здраве Здраве
Сънят е толкова важен за доброто здраве, колкото диетата и упражненията. Добрият сън подобрява работата на мозъка, настроението и здравето.

Понякога темпото на съвременния живот едва ви дава време да спрете и да си починете. Това може да накара редовния добър нощен сън да изглежда като мечта.

Сънят е толкова важен за доброто здраве, колкото диетата и упражненията. Добрият сън подобрява работата на мозъка, настроението и здравето. Редовната липса на достатъчно качествен сън повишава риска от много заболявания и разстройства. Те варират от сърдечни заболявания и инсулт до затлъстяване и деменция.

Какво казват специалистите по темата

Според научните специалисти, добрият сън е нещо повече от часовете, прекарани в леглото. Здравословният сън включва три основни неща – Първото е  колко спите, второто- качеството на съня – дали получавате непрекъснат и освежаващ сън, а третото- последователният график за сън. За хората, които работят нощна смяна или с нередовни графици, получаването на качествена почивка е допълнително предизвикателство. Моментите на силен стрес също могат да нарушат нормалните ни сънища.

Липсата на сън е свързана с много отрицателни последици за здравето, включително повишен риск от сърдечни заболявания, депресия, наддаване на тегло, възпаления и болести. Въпреки че индивидуалните нужди варират, повечето изследвания показват, че трябва да спите между 7 и 9 часа на нощ за да бъдете в здравословна форма. Точно както приоритизирате диетата и физическата си активност, добре е да отделите на съня вниманието, което заслужава.

5 причини, заради които е добре да отделите достатъчно време за сън

1. Може да ви помогне да отслабнете или да поддържате здравословно тегло

Многобройни проучвания свързват краткия сън (по-малко от 7 часа на нощ) — с по-голям риск от наддаване на тегло и по-висок индекс на телесна маса (ИТМ). Анализ от 2020 г. установява, че възрастните, които спят по-малко от 7 часа на нощ, имат  41% повишен риск от развитие на затлъстяване. Смята се, че ефектът от съня върху наддаването на тегло се влияе от множество фактори, включително хормони и мотивация за упражнения. Лишаването от сън повишава нивата на грелин и намалява нивата на лептин. Грелинът е хормон, който ни кара да се чувстваме гладни, докато лептинът ни кара да се чувстваме сити. Това може да ни накара да се чувстваме по-гладни и да преяждаме.Това се подкрепя от различни проучвания, които показват, че хората с недоспиване имат по-голям апетит и са склонни да приемат повече калории. Нещо повече, за да компенсирате липсата на енергия, лишаването от сън може да ви накара да предпочитате храни с по-високо съдържание на захар и мазнини, поради по-високото им съдържание на калории.

2. Може да подобри концентрацията и производителността

Сънят е важен за различни аспекти на мозъчната функция. Познанието, концентрацията и производителността са отрицателно повлиявани от лишаването от сън.

3. Може да увеличи максимално атлетичните постижения

Доказано е, че сънят подобрява спортните постижения. Многобройни проучвания показват, че достатъчно сън може да подобри фините двигателни умения, времето за реакция, мускулната сила, мускулната издръжливост и уменията за решаване на проблеми.

4. Може да укрепи сърцето ви

Ниското качество и продължителност на съня може да увеличи риска от развитие на сърдечно заболяване.

5. Влияе върху метаболизма на захарта и риска от диабет тип 2

Краткият сън е свързан с по-голям риск от развитие на диабет тип 2 и инсулинова резистентност – когато тялото ви не може да използва правилно хормона инсулин.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment