Изработка на фирмено лого – тайни за успех!

March 24, 2017 | Автор: | Публикувано в Бизнес и финанси, Маркетинг

Изработка на фирмено лого се прави често. Всъщност напоследък бизнеса рязко смени посоката и като, че ли наблегна повече на виртуалното си представяне, отколкото на стандартните рекламни и маркетингови стратегии. Логото вече не е само част от рекламните материали, брошурите, билбордовете и опаковките на продукти, а по скоро е виртуалното лице на един бизнес сайт, на една Фейсбук рекламна кампания и на едно цялостно представяне в мрежата. Повече от 80% от потребителите са онлайн. Въпреки, че рекламата ни заобикаля от всякъде, битката за клиенти се пренесе на виртуално ниво, много повече, отколкото на действителния маркетингов пазар. Днес бутиците, магазините и реалните търговски обекти са по-скоро престиж, отколкото необходимост. Интернет и глобалната мрежа така преобърнаха представите ни за изработка на фирмено лого, че дизайнерите често прибягват до похвати, които са различни, от тези от преди години.

Така тайната за успеха на едно фирмено лого се корени не толкова в самото лого, а в това как то ще бъде представено виртуално, защото именно в мрежата то разкрива по-голямата част от потенциала си и е част от корпоративната идентичност на всяка фирма. И в този ред на мисли, логото освен знак, лице, визитка и идентификатор, стана и Интернет радар за успешно онлайн представяне сред клиентите. Динамично или статично, черно-бяло или в цвят, абстрактно или материално – онлайн логото има усложнена функционалност, защото е обградено от графични елементи с разнообразна природа. Така лого дизайна стана дизайн на символиката, идентичността отново и най-вече на силната провокация.

Работата е там, че с голямата провокация, идват и големите провали или успехи. Изработка на фирмено лого следва принципите на добрия дизайн, но адаптиран за целите на виртуалното по-скоро, отколкото на материалното. Ето и тайните за един успешен фирмен лого дизайн:

Директно впечатление и провокация – вие сте фирма за продажба на дрехи, но като вас има хиляди. Как логото Ви ще изпъкне сред хилядите други, ако не е буквално, но пък носи информативността на дейността ви? Много лесно с малко фантазия, професионален дизайн, добри технически средства и похвати, и най-вече с директно и провокиращо впечатление. Как ще стане това, знае само един професионален лого дизайнер!

Промяната е лошо нещо, различието е търсен ефект, а цветът не е основното – онлайн сайтове и то с подобен род стоки и услуги има много. Уникалността се търси, чрез изразяването на същността, а не чрез самата уникална същност! Затова, когато ви се създаде лого е добре да бъде качествено. Честата смяна на лога не води до абсолютно нищо, освен до дезориентация на потребителите. Цветът е вторичен ефект. Той подсказва, подсилва и провокира, но логото крепящо се само на него е слабо и не е уникално! Да си различен е спасението в това презадоволено потребителско общество, затова изработка на фирмено лого трябва да търси различното и уникалното, но чрез стандартното и утвърденото!

Определен начин на представяне, вклинен в определено послание – за да се изработи добро лого е нужен професионализъм, но често той не е достатъчен, защото доза време, нотка уникалност и малко късмет са нужни да превърнат един добър лого дизайн в уникален лого дизайн. Изработка на фирмено лого е стандартен процес с нестандартен поглед върху нещата. Посланието макар и силно, ако не бъде разчетено си е просто чиста загуба на време. Затова визията и мисълта в едно лого са едно неразривно цяло и само балансирането им носи успехи, било то онлайн или не.

Сред тайните за едно успешно лого и изработката му са и добрата форма, опростения шрифт и типография, гъвкавостта и възможността за всевъзможно представяне. Всички елементи от дизайна и изработката на лого са комплекс, както и фирмата е един комплекс от усилена работа, добро управление и служители, както и много стремеж към бъдещо развитие. Всичко това е едно лого и една компания, защото колкото и добро да е едно лого, то трябва да стой пред една добра фирма и обратното!

 

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.