Измервателна ролетка: история и съвременност

Ролетка за измерване: история и съвременност

Този измервателен инструмент практически го има във всяка къща. Обикновена механична измервателна ролетка. Ролетката изглежда толкова елементарна, че на много хора не им минава през главата да търсят и сравняват коя от тях е най-добрата.

Едно от предположенията е че измервателната ролетка произлиза от Китай, където през шестнадесети век ученият Чен Двей изобретява ролетката. Тази ролетка се използвала в земеизмерването. Всъщност първата измервателна лента е прародител на ролетката.

Днес, това измервателно устройство се използва не само от майстори при ремонтни работи. Този измервателен уред ни идва на помощ , когато си купим нови мебели, завеси или обзавеждаме дома си. Също така не можем да не използваме ролетката по време на строителството на гаража, вилата, бунгало и т.н.

Какво е това ролетка? Всеки знае отговора. Това е измервателен метър, който служи за измерване на дължини, с нейна помощ маркираме размери, пресмятаме площи и обеми и т.н

Основният елемент на ролетка – еластична лента. Най-често, материалът от който се произвеждат лентите е стомана, но при някои специализирани типове измервателни ролетки може да бъде и фибростъкло или пластмаса. На лентата са нанесени деленията в сантиметри или пък в инчове. Лентата е навита и поставена в тяло (корпус на ролетката). Лентата на ролетката се навива на специален механизъм състоящ се от ос и макара. Навиването на лентата върху макарата се осигурява или от пружинен механизъм или от дръжка (манивела), която е свързана директно с макарата. При пружинните навиващи механизми изтеглянето и развиването на измервателната лента се осъществява ръчно, чрез издърпване на лентата, прибирането се извършва от пружината, която при освобождаване на изтегления край на лентата автоматично навива лентата обратно в корпуса. При ролетките с дръжка изтеглянето на лентата и обратното навиване се извършва ръчно. Вторият тип ролетки се използват по-рядко. Тези измервателни ленти обикновено са с голяма дължина и служат за измерване на големи размери в промишленото строителство, геодезични работи и подобни.

По-често се използват ролетки с пружинен механизъм за обратно навиване. Майсторите, който работят с тях не губят време с размотаване на усуканата лента, не губят време за обратно навиване, което става бързо и без усилия.

В настояще време прогресът в развитието на техниката във всички области е зашеметяващо бърз. С модернизацията и иновациите не са се разминали и ролетките. Дали изобретателят на първата ролетка можел да си помисли, че неговата разграфена лента ще бъде заменена от лазерен лъч.

Да, днес вече използваме и лазерни измервателни ролетки. Какво представлява лазерната ролетка. Това е компактно устройство, което лесно се побира и в джоба. Но въпреки малките си размери е способно да измерва големи разстояния и то с удивителна точност. Това електронно устройство притежава микропроцесор, който събира информацията от светлинния лъч, преработва я и я изобразява на цифровия екран. Повечето лазерни ролетки притежават и памет, където може да се съхраняват резултатите от измерването. Лазерният лъчи измерва разстоянията между две точки. Разстоянията може да са и до няколко стотин метра. При измерването с лазерна ролетка, не винаги е необходимо да имаме достъп до измерваните точки, лъчът минава и се промушва навсякъде.

Какъв е принципът на работа на този измервателен уред? Процесът на измерване протича по следния начин: уредът изпраща светлинен импулс (лъч) до желаната точка, този лъч се отразява обратно до приемателя, вграден в ролетката, процесорът обработва времето за изпращане и приемане на импулса и изчислява разстоянието между измерваните точки, изобразява го на екрана на прибора. Въпреки своите перфектни характеристики като точност, удобство, компактност лазерната ролетка все още е скъпо устройство. Също така специфичността на работата на майсторите изисква тясно специализирани измервателни инструменти. Затова не е възможно един уред да замени всички защото е все можещ и всезнаещ.

Комбинацията от различни измервателни ролетки, механични с различни дължини и специфични функции, лазерни за измерване на големи разстояния и дори и дърводелски сгъваем метър е най-правилния възможен избор.

Това са примерни добри ролетки:

Ролетка СТАБИЛА тип BM 40 – 5 метрова

Рролетка СТАБИЛА тип BM 30 W – 3 метрова

Ролетка СТАБИЛА тип BM 30 – 8 метрова

Ролетка СТАБИЛА тип АРХИТЕКТ – 15 метрова

Автор: http://www.e-shop-bg.eu

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment