Историята на светодиодните осветителни тела

Светодиодите са малки устройства, които имат много дълга история. Тя се простира чак до далечната 1907 година, а днес специалистите по електроника продължават да развиват полето с нови открития. Отнема години и посветената работа на учени и инженери, за да се превърнат светодиодите в продуктите, които познаваме днес. Целта е била да се улесни до максимум ежедневното им използване от потребителите и бизнеса.

Отговорният процес

Процесът благодарение, на който светодиодите произвеждат светлина, се нарича електролуминисенция. Той е открит от британския учен H.J Round през 1907 г. За съжаление, откритието не може да бъде приложено на практика в продължение на десетилетия. Друг изобретател, Oleg Vladimirovich Losev, публикува труд, озаглавен “Светлинен карборунд (силициев карбид) детектор и откриване с кристали” в руския вестник „Телеграфия и телефония”. Това е изобретение, което потъва в забрава за няколко десетилетия. Но през 1962 година, Nick Holonvak Jr., изобретява първия практически светодиод. Първите продукти, чиито дизайн почива на светодиодите, стават достъпни на пазара през късните 60 години на 20-ти век. Те са в червена светлина. Тогава те са използвани основно за индикаторни светлини в лабораторното оборудване.

Основополагащото откритие

През 1968 година галевият арсенид е открит, а той от своя страна прави светодиодите още по-достъпни за потребителите. Продуктите за LED осветление все още са доста по-скъпи в сравнение с останалите видове осветление. Все пак производители и инженери разработват начини и търсят материали, които са в състояние да поведат цената им надолу. По-късно било открито, че добавянето на фосфор може да направи продуктите много по-евтини.

В продължение на години светодиодите стават по-популярни сред потребителите. Те започват да ги използват като основен източник на изкуствена светлина в домовете си. Светодиодите могат да са и част от по-големи системи. По този начин те стават част от дистанционните, калкулаторите, мобилните телефони и часовниците, които използваме всеки ден. Благодарение на широкото си приложение, светодиодите достигат своя пик, който не отслабва и до днес.

 

Приложението на светодиодите в дисплеи

Първите LED екрани били разработени от James. P. Mitchell през 1977. Те са били представени на следващата година в инженерните експозиции в Анахайм, Калифорния. Този дисплей получава специалната награда на НАСА, General Motors, както и University of California.

Научната общност оценява откритието на светодиодите и дисплеите много високо. Въпреки това, те не стигат до потребителите преди 90-те години на 20-ти век. Тогава са завършени трицветните светодиоди. Това откритие позволява да се създадат нови дизайни, които са подходящи за много различни приложения.

Разработването на материалите и тяхното усъвършенстване довежда до по-способни светодиоди. Постепенно те стават достатъчно ярки, за да се използват като основно осветление. Те могат да се използват и в отворени пространства като градини, дворове, повече и повече градове ги предпочитат за улично осветление.

Повечето светодиоди са разработени и произведени в общото 5 мм T1-3/4 и 3 мм T1. Напоследък по-високата мощност започва да става необходимост. Текущите LED светлини са настроени, за да доминират на пазара на осветление. Това ще бъде факт в идните години, когато производителите намерят начин да намалят цените на светодиодите. Те ще са предпочитаният избор, тъй като са високо ефективни и консумират много малко енергия.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment