История на Rolex – марка номер 1 при часовниците

Швейцарската компания Rolex произвежда висококачествени луксозни часовници. Притежанието на такъв часовник обикновено се свързва с много добро материално и обществено положение.

Компанията е създадена през 1905 година от Hans Wilsdorf и Alfred Davis. Първите часовници са брандирани с “W&D” – от вътрешната страна кутията в която пристигат. На 15 ноември 1915 г. е официалната регистрация на името на компанията Rolex.rolex

Интересен факт е, че Rolex SA е фондация и като такава, компанията не може никога да се търгува на фондовия пазар или да се продава.

Rolex променя разбирането за часовниците. През 1926 година компанията прави важна стъпка и съзадава Oyster – първият в света водо- и прахоустойчив ръчен часовник. Този часовник се отличава с херметично запечатване, като по този начин осигурява оптимална защита. Gleitze е носил този часовник в успешния си опит да прекоси Ла Манш-а. С това негово изключително постижение марката става световноизвестна.

Освен Oyster, сред другите нововъведения на компанията са: първият ръчен часовник с възможност за смяна на деня и датата на циферблата, първият часовник с възможност за показване на две часови зони и един от първите хронометри вградени в часовник.

Часовниците с марка Rolex са едни от най-предпочитаните хора обичащи глмуркането на големи дълбочини,  скачането с парашут, или свободното падане за дълго време (скай дайвинг) и планинското катерене.

Цената на един часовник варира между $650 и $75,000.

С дългогодишната си история и иновации, марката Rolex се е наложила и ще остане световен лидер още дълги години. Висококачествените й часовници винаги ще вдъхват особен респект. Компанията много често се нарежда сред 100-те най-влиятелни марки в света.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment