Инвестиция в благородни метали – злато, сребро, платина, родий, рутений

В днешно време дори и малките деца знаят, че благородните метали и в частност златото са ценни метали и носят добри доходи. Цената на всички тези метали и в частност на най-известният от тях – златото, се влияе от държавите, тяхната политика и банки. Играчите на пазара на благородни метали могат да свалят цената на златото като продадат голямо количество от метала, както и да вдигната цената на метала в желанието си да закупят голямо количество злато. По правило, когато икономиките, са в етап на рецесия, цената на златото се покачва. Това е така, тъй като благородните метали, и в частност златото, се считат за най-сигурната инвестиция по време на криза. И обратното, когато икономиките са във възход, цената на златото пада, тъй като инвеститорите залагат на други опции за достигане на печалба.

Дори след премахването на златния стандарт златото запазва част от монетарните си свойства и някои инвеститори го използват като запас от стойност, като влагат средствата си обикновено в инвестиционни монети или златни кюлчета. Това обикновено се прави като защита срещу инфлация или други икономически сривове.

 

След пет години на криза, се предполага че дребните инвеститори и големите банки и хедж фондове са продали златото си, като то е достигнало най-ниската си стойност през декември 2013, а именно 1180 долара за тройунция. Тази стойност е под добивната стойност на златото, а именно 1350 долара за тройунция. Към юли 2017 стойността на златото е 1241.5 долара, което е отлична новина за онези, които са решили да инвестират в злато, златни монети и кюлчета. Много хора, които имат от така нареченото бижутерско злато се интересуват как да пресметнат цената му в лева на грам. Следните данни са нужни, за да бъде цената на златото изчислена от долар за тройунция в лева за грам, а именно: цената на 1 тройунция инвестиционно злато (1241.5 USD), тежестта на 1 тройунция (31.10 грама), курса на долара за деня. Притежателите на бижутерското злато следва да знаят че това злато е 14 карата и в него се съдържа само 58.5 процента чисто злато. По тази формула може да бъде изчислена цената на наличното бижутерско злато в лев за един грам.

 

Експертите прогнозират около 30 % ръст в цената на златото и благородните метали като цяло, в това число се очаква увеличение в цената на среброто и платината, както и в цената на рутений и родий. Сред най-добрите инвестиции е тази в инвестиционно злато, поради което има и голям интерес към цените на монетите. Инвестиционното злато е онзи благороден метал злато, който е с проба на 900 или с други думи – с над 90% състав на злато или така наречените златни кюлчета и монети. Доскоро непознато като инвестиция, инвестиционното злато предизвиква все по-голям интерес в България, като експертите очакват този интерес да се засили още повече, като не бива да се пренебрегва фактът че инвестиционното злато не се облага  с данъци като ДДС, мито, акциз или други.

Онези, които искат да закупят инвестиционно злато могат да направят това от банките и от сайтовете за интернет търговия. Следва да се отбележи, че инвестиционното злато се предлага като златни кюлчета и монети, които се продават заедно със специален сертификат за истинност, който разкрива къде е изработено инвестиционното злато – златни монети и кюлчета. Могат да се намерят монети на различни цени, което ги прави удобен начин за инвестиция. Инвестиционното злато обаче може да се произвежда едва от четири акредитирани производители, които се намират в Швейцария. Това са фирмите Argor-Heraeus, Valcambi, Metalor и Pamp.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment