Има ли нещо, което все още не знаем за диодите?

August 8, 2014 | Автор: | Публикувано в Технологии

Диодите са малки устройства, които са изработени от полупроводникови материали. Те имат два терминала, но са в състояние да пропускат ток само в една посока. Това е една от техните основни функции, често се използват, за да блокират електричеството, което тече в обратната посока. Терминалите на диод се наричат анод и катод. Има два вида диоди, които могат да бъдат категоризирани. Единият вид са диодите, които имат, така наречения PN кръстопът. Това означава, че електричеството може да протича от положителния към отрицателния полюс. Другият вид диоди, съдържат и слой, който представлява бариера между металните и полупроводниковите райони.

Полупроводниците са материали, които се намират в резистивно състояние. Това означава, че електрическите им свойства се намират в средата между проводниците и изолаторите. Това често са материали, които внимателно се разработват, за да се получат идеалните примеси. Често количествата са измерени в една милиардна част. Тогава те са в състояние да показват полезни и интересни свойства.

Малко история

Най-старият предшественик на полупроводниковите устройства е детекторът на кристал. Той е използван често в безжични радиостанции. Това устройство, което е използвало началния вид на диодите, е патентовано от германския учен Ferdinand Braun през 1899 г. Той е направен от единичен метален проводник, който докосва полупроводниковите кристали. Резултатът е диодът, който има две клеми. Той позволява токът да премине лесно в едната посока. Диодите от този тип няма да допуснат електричеството да потече в обратната посока. Впоследствие кристалите на диодите са заменени с други материали.

Развитието на електрониката

Електрониката се е развила много, заради започването на Втората световна война. Полупроводниците са започнали да се усъвършенстват и постепенно са стигнали до вида, в който ги познаваме днес. По време на войната са открити материалите германий и силиций, които са много успешни полупроводници. И до днес се използват за производството на диодите.

Повече и за диодите

Диодите се наричат по този начин, защото имат два електрода. Естествено те са положителен и отрицателен, катод и анод. Интересно е да се отбележи, че напрежението протича от положителния към отрицателния полюс. Често може да се наблюдават спадове и скокове в напрежението на електрическата верига. Диодите могат да се използват, за да се контролират тези аномалии.

Силициевите диоди са най-често срещаните. Освен това са и най-евтините представители на този вид устройства. Те могат да работят с напрежение, което е около 065 волта. Диодите, които са произведени от материала германий, могат да работят и при спад на напрежението от 0,1 волта. Тези диоди са много по-скъпи, защото германия е на много по-висока цена в сравнение със силиция.

Ценерови диоди

Това са специален вид диоди, които са проектирани, за да правят обратна разбивка на напрежението. Освен това, ценеровите диоди могат да бъдат използвани сами по себе си като чувствителен ключ, който да контролира напрежението. Този вид диоди могат да се използват и в серия за ограничаване на резистори, това е лесен начин, за да се осигури регулиране на напрежението.

Диодите са станали неразделна част от нашето ежедневие. Те са елемент, който стои в основата на толкова много операции. Освен това, те все още не са разкрили пълния си потенциал. В идните години учени и изследователи вероятно ще направят много нови открития, които са свързани с  диодите.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.