Ганеша- Бога, който отстранява всички препятствия

ganesha-malyk

Ганеша, бога, който има глава на слон, четири ръце и използва мишка като превозно средство е известно божество сред вярващите в индуизма. Децата го обичат заради външния му вид, а възрастните го почитат заради неговата мъдрост и божественост.
Поради тази причина, именно фигурките и статуетките на Ганеша са изключително популярни подаръци сред индуистското общество.
Само че замисляли ли сте се някога всъщност какво положително влияние върху живота ви може да окаже това просто да имате статуетка на това божество?
Ако не сте, то тогава ето историята на Ганеша и значението на това да държите статуетка на това божество в дома или офиса си.

Историята на божеството Ганеша

Знаехте ли, че някога Ганеша е бил без глава на слон? Това е историята как се е сдобил с нея.

Един ден, Деви Парвати, богинята на любовта и майка на Ганеша, се приготвяла да се къпе. Спряла за момент и помолила малкия си син да пази стаята и да не позволява на никой да влезе.
Ганеша бил решен да пази стаята на всяка цена и дословно да изпълни молбата на майка си. През това време дошъл баща му, Шива, който търсел жена си, Парвати.
Тъй като майка му го бе помолила да не допуска никой, малкия Ганеша отказал да допусне баща си в стаята. Дори и вбесеният Шива не можал просто да премине докато Ганеша пазел.
Затова започнала жестока битка между бащата и сина, която била с предвидим край. В края на кървавата битка, Шива използвал най-могъщтото си оръжие, “Тришул”, за да отреже главата на Ганеша.
Когато Парвати излязла от банята, вида на обезглавения и син и спрял дъха. Тя не могла да прости на Шива за това, което бе направил и го помолила да възкреси Ганеша.
В крайна сметка, той нямал друг избор освен да го направи, само че за да стане, трябвало да използва глава на слон.
През това време, Парвати дарила Ганеша с божествени сили, които му осигурили важно място в индуистската митология.
От този момент нататък, той е бога, на който хората се молят преди да започнат нещо ново или когато имат нужда от помощ да преодолеят препятствията в живота си.

Защо изглежда така и какво представлява вида му?

Първоначално, целия външен вид на Ганеша може да ви се стори странен. Само че щом разберете същността на необичайното му тяло, ще осъзнаете, че всяко нещо в него е точно на мястото си.
Сравнително малкият размер на очите му представляват неговата съсредоточеност. Големите му уши ни показват, че е добре да слушаме повече, за да получаваме повече нови идеи.
Малката му уста ни казва да говорим малко, но с уважение.
В живота ще срещнете и добро и лошо. Големия му корем ни съветва да “храносмиламе” всичко добро и лошо в живота, едновременно с което да запазваме спокойствие.
Четирите му ръце ни напомнят за неговото всемогъщо присъствие. При някои статуетки, в една от ръцете си, Ганеша държи брадва. Това е начин да ни каже да “срежем” оковите на привързаността, за да водим спокоен начин на живот.
Лотусът в другата му ръка ни показва, че можем да се радваме на живота и да сме чистосърдечни, дори и когато около нас има нещо толкова мръсно, колкото е калта.
Счупената му бивна ни напомня за саможертвата, която е направил, за да напише махабхарата (една от свещените книги на индуизма).
Някои хора вярват, че тялото на Ганеша символизира цялата вселена.

Защо точно ми трябва фигурка на Ганеша?
Ако сте изправени пред различни трудности в живота си или не сте способни да довършите нещата, с които се захващате, може статуетката на Ганеша да ви помогне повече, отколкото бихте си представили.
Тя е особено полезна за някой, който иска да започне нещо ново или да се справи с предизвикателство- независимо дали ще е да започне нов бизнес, да си купи нова кола, да се яви на интервю за работа или на важен изпит.
Освен, че може да ви помогне с общо взето всяка трудност или ново начинание се вярва, че това да държите такава статуетка в дома си ще носи благополучие, късмет и щастие на всеки, който живее в него.
Ненапразно наричат това божество “Бога, който отстранява всички препятствия”, защото освен всичко, той ви помага да се изправите пред предизвикателствата, които ви поднася живота- независимо дали става въпрос за личния ви живот или в бизнеса.
Вече знаете колко полезна може да ви бъде статуетката на това божество, но е важно и да знаете как и къде да я поставите, за да ви помага възможно най-много.

Къде в дома или офиса си би било добре да поставя въпросната статуетка?
Винаги е добре статуетката да бъде поставена на високо място. Най-доброто място би било над входната врата, обърната с лице към дома или офиса. Това ще изпълни цялото помещение с положителна енергия и късмет.
Ако разполагате с две от тях, можете да ги сложите от двете страни на входа, но трябва да са обърнати с лице една към друга. Ако по една или друга причина не е възможно да я поставите точно на входа, може просто да я поставите на някое друго високо място.
Важно е да не я държите на пода или прекалено близо до легло. Поради безкрайно положителното влияние, което може да окаже тази статуетка не само на дома или офиса на човек, но и на живота му, тя прави изключително добър подарък.

Кога е добре да подаря на някого статуетка на Ганеша ?
Хубавото е, че това е идеален подарък, който можете да подарите на всеки, независимо какъв е повода.
Страхотен подарък е за всеки, който се опитва да преодолее трудност в живота си или пък иска да започне нещо ново.
Например, можете да го подарите на младоженци като начин да им пожелаете всичкия късмет на света за остатъка от живота им заедно.
Също така е подходящ подарък за рождени дни, защото така пожелавате на човека благополучие и успех през цялата предстояща година.
Може да го подарите на някой ако трябва да се яви на важен изпит, или както споменахме, интервю за работа.
Дори и да няма повод, можете да го подарите на човек, на който държите, просто за да му носи успех и щастие
Накратко, независимо каква е трудността или новото начинание, статуетката на това божество е идеалният подарък, независимо от повода и ситуацията.

Статуетки на Ганеша можете да разгледате и закупите от тук:

http://www.charmedastrology.com/CHakri-Iztochni-tradicii-c-24.html?osCsid=itd5h6ku654ucvtvj27q2ha0h0

Статията е подготвена от Мартин Колев

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment