Формула за избиране на перфектния подарък

Как избирате точния подарък за всекиго независимо от неговата или нейната възраст? Винаги съм вярвал, че общият принцип за откриването на най-добрите идеи за подаръци си е един и същ – мисълта за получателя е на първо място, а самият подарък остава на второ.

Всъщност този принцип ни учи, че няма такова нещо като перфектен подарък. Всеки подарък е уникален и неповторим по свой си начин и зависи на кого точно го подарявате.

За да илюстрираме това, помислите си за идея за подарък по случай коледните и новогодишни празници, който да подарите на вашия брачен партньор. Ако възнамерявате да купите нещо онлайн, ще трябва да посетите стотици сайтове, с още толкова неща вътре. Този модел на търсене разчита на метода на елиминацията, тоест свеждане на огромния избор от хиляди подаръци до само един или два варианта. И после купувате този, който се надявате, че е идеалният за вашата половинка. Но тази стратегия всъщност ограничава изборът ви в голяма степен. Например ограничава идеите ви до съответните празници. Вие искате да подарите най-хубавия подарък не за празника, а дори и да няма празник или повод.

Един по-лесен вариант за избор на перфектният подарък

Тогава в този аспект, грешно ли е да се търсят подаръци? Разбира се, че не! Но има ли по-лесен начин да покажем повече замисъл при подаряването на самия подарък? Да, има.

Всеки подарък е перфектен сам по себи си, стига да удоволетворява конкретна цел. Нека разгледаме малко по-подробно това. Различните хора имат различни цели при подаряването на техните подаръци. Повечето целят с подаръците си да удоволетворят нечии чужди нужди и желания. Но най-благородният и специален подарък, който може да подарите е този, удоволетворяващ нуждите на получателя.

Всеки един от нас има нужди и желания, и в крайна сметка най-тачените подаръци за тези, които удоволетворяват тези нужди в по-голяма степен (те остават най-силно запомнени). Гледайте на себе си като получател на специален подарък. Можете ли да кажете на подаряващия: „Ти ме обичаш и се грижиш за мен. И беше до мен, когато имах нужда”.

Поставяйки нуждите на получателя на първо място, вашият подарък се изкачва мигновено в класацията. Така че ако възнамерявате да приложите малко по-различен подход при избирането на подарък за вашите любими хора – опитайте се да поставяте техните нужни на преден план.

Формулата на свободата

За по-кратко събрахме в едно изречение с празно място, където вие да добавите вашия отговор и то звучи така:

„Получателят на моя подарък се нуждае от помощ с…………………………Мога да помогна на този човек като му подаря……………………………”

Тази формула ви предоставя голяма свобода тъй като:

  • Освобождава ви от ограниченията при подаряването на подаръци само когато има празници
  • Освобождава ви от ограниченията да подарявате само подаръци, които са популярни.
  • Дава ви по-голяма свобода на действие да измислите по-лична, смислена и полезна идея за подарък.
  • Насочва ви към идея, която удоволетворява нужда (тази на получателя)
  • Отървава ви от отнемащия време процес на търсене на подарък, защото още от самото начало вие имате много ясна идея каква нужда трябва да удоволетворите с вашия подарък.
  • Освобождава ви от мисълта, че един подарък задължително трябва да бъде във физическа, материална форма. Не всички подаръци са нещо, което можете да пипнете. В много случаи най-хубавите подаръци са тези, които не могат да се докоснат. Например да подарите на някого просто вашето време, присъствие, успокоение, да им покажете, че ги цените.

Понякога не винаги нуждите на получателя на подаръка са изразени ясно от него. И подаряването на подарък в този случай доста често ще направи изненадата още по-голяма: „Оооо, как се сети, че се нуждая точно от това?! Благодаря ти!”.

Ако все пак се затруднявате в избора на перфектният подарък, можете да посетите някой блог, като podaryci.info, създаден да Ви помогне в трудния избор.

И за завършек, не започвайте вашето търсене в сайтовете за подаръци. Вместо това, започнете да търсите с ума си и мислете за получателя на подаръка и за неговите нужди. Само тогава наистина търсенето ви ще бъде ползотворно.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment