Дизайн на лого процес на обмисляне

February 3, 2017 | Автор: | Публикувано в Бизнес и финанси, Услуги

Дизайн на лого може би, е един от най-разпространените дизайни, но и един от най-подценяваните. Много фирми смятат все още, че логото е просто едно графично изображение, без което могат успешно да се развиват. Но вероятно малко бизнесмени осъзнават, че именно идентификацията днес е ключът към уникалното присъствие на пазара. Тя заедно с качеството, традициите и стремежът към развитие са нещата извеждащи една фирма до върха и обратното. Много е спорно, дали и до колко логото е част от бизнеса и интегрирането му помага ли ни и как? Спорът обаче е ненужен, защото дизайн на лого е процес на обмисляне на приоритети, на функционалност и на място в бизнеса след години.

За да се утвърди, да се наложи и да бъде уникална една компания има нужда от лого, което добре проектирано и изградено ще си свърши работата с времето, да се превърне в идентичност. Как точно от Кока-Кола разбраха, че именно тези цветове, тези форми и шрифт ще се превърнат в световноизвестен лого дизайн? Истината е, че никой не го знае, докато не минат години и марката не се наложи безпрецедентно. Затова един добър лого дизайн не е светкавичен, макар и да търси светкавична реакция и да бъде запомнен. Затова един от най-важните предхождащи го процеси е този на обмисляне.

Обмисляне на цели, стратегии, бъдеще и представяне. Дизайн на лого е всичко това и трябва да го изрази с минимални средства, по един уникален начин. Процеса на обмисляне включва всичко, което предшества създаването на логото – от осъзнаване на неговата необходимост, до проучване на фирмената история и практики, та до скицирането на всичко онова, което ви идва, като асоциация с фирмата и дейността й. За успешно лого винаги са нужни две страни, добър дизайнер-професионалист и фирма желаеща логото и да се развива с нея в годините.

Едната страна винаги накланя везните в полза на творчеството и иновацията, но през призмата на традицията и правилата на дизайна, а другата винаги клони към фирмената идентичност и клиентите. Така двете страни образуват едно неразривно цяло – цялото на лого дизайна, който е необходимост, мотивация и стремеж.

Логото присъства във всяка една нишка на бизнеса, в неговия дизайн на сайта, в рекламата му в социалните мрежи, в канцеларските материали, банерите, клиповете и снимките, в календарите и химикалките, и въобще всичко онова, което се нарича бизнес лице. Това лого и дизайна му носи тежката задача да бъде винаги и навсякъде за една фирма. То макар и провокативно е много балансирано и премерено, защото иначе губи смислова връзка и характеристики с всичко останало.

Дизайн на лого и процесите по обмислянето му са само една малка начална част от втората стъпка в процеса – фактическото създаване на един лого дизайн. Но, когато обмислянето е било целенасочено и търсено, то определено води до по-голяма резултативност в бъдещото създаване и много по-лесно се отсява коя идея е практична и запомняща се, и коя слаба и нерелевантна. Често разхвърляните листа хартия и множество скици на дизайни се оказват безполезни в последствие. Но без тях няма, как да се избистри една концентрирана, съсредоточена и същностна идея. Да се изведе едно послание към потребителите, което те да запомнят и да асоциират най-вече. Важно е дизайнът на Вашето лого да кореспондира с Вашата мисия, цел и услуги, както и на визия на бизнеса ви било в Интернет или в офлайн пространството.

Лицето на човек е запомнящо се, защото е уникално. Всяко лице, обаче си има име, което говори за него, допълва го и го завършва. Така всяка фирма си има лого, уникално, различно, информативно и допълващо лицето на даден бизнес. Без логото и обмисленото му създаване, няма развитие, мисъл за бъдещо израстване и цялостно глобално представяне на един бизнес. Защото именно глобалното, мащабното, уникалното и провокативното са бъдещето на бизнеса, който е прекалено пренаселен, боксуващ и има нужда от глътка свеж въздух. Тази свежест идва от цялостната визия на една фирма или т. нар. корпоративна идентичност на Вашия бизнес и дизайн на лого поставя началото на това по един категоричен начин.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.