Дискови брани – мощен инструмент за обработка на почвата

Дискуването е процес, който е познат в селското стопанство, като техника, чрез която се подготвя почвата за сеитба или оран. Обикновено след дискуването следва дълбока или плитка оран. Докато орането разрязва, преобръща и разбира почвата, създавайки бразди и лехи, дисковите брани разбиват образуваните буци пръст или разрохкват стегнатия горен пласт пръст. Освен това дискуването спомага за подобряването на еднородността на почвата. Друг изключително голям плюс на употребата на дискови брани е факта, че те елиминират растежа на плевелите и унищожат вече поникналите такива.

Дискови брани ценен прикачен инвентар при подготовка на почвата

Те са изключително мощен и важен инструмент за всеки земеделец. Дисковите брани се състоят от изключително здрави рамки и вдлъбнати режещи дискове, които са свързани с рамката. Нека да разгледаме малко по-подробно състава на дисковите брани.

 • Рамка – основен елемент, който държи и дисковата брана.
 • Диск – кръгло вдлъбнато режещо острие от стомана. Има два основни типа дискове:
  • гладки – наричат се още обикновени, те се използват при нормални почвени условия.
  • назъбени – те със заострени зъбци, които се използват за рязане на остатъци от култури и плевели.
 • Греда – дълга и здрава стоманена греда, за която са монтирани дисковете.
 • Лагери – те са от съществено значение за осигуряване на ротацията на дисковете и за регулиране на движението.
 • Пружини< – те са изключително здрави и предпазват дисковете от претоварване и нараняване.
 • Скрапер – премахва почвата натрупана по дисковете. Важно е да се поддържа вдлъбнатата страна на диска чиста, защото по този начин ще се предотврати запушването на дисковете.
 • Комплект дискове – това е всяка група дискове, монтирани на обща греда с дискове, лагери и броня. Всеки комплект може да се състои от 3 до 13 диска.
 • Тежест – тя е включена към всяка рамка, за да осигури допълнително тегло, което да увеличи степенна на проникване на дисковете в почвата.

Видове дискови брани

Има различни видове дискови брани, които се различават една от друга спрямо тяхната големина и принцип на работа. Те могат да бъдат класифицирани и спрямо размера на дисковете.

 • Леки с диаметър на диска 20-30 см
 • Средни с диаметър на диска 30-50 см
 • Тежки с диаметър на диска повече от 60 см

Спрямо всички тези зависимости в каталога на Агростил ООД ще откриете 3 вида дискови брани MASS – стандартни, мини и прикачни.

Стандартните дискови брани

Дискова брана MASSТе са изработени от високо качествена и изключително здрава стомана. Разполагат с триточкова навесна система и захващане, както и с хидравличен механизъм, който позволява движение нагоре-надолу на валяка. Голям плюс на тези дискови брани е, че всички дискове са независими. Предлагат се с различен брой тела от 16 до 32 броя дискове, спрямо които се определя и работна ширина и необходима теглителна мощност.

Мини дискови брани

Мини дискова брана MASSНай-големия им плюс е, че с тях безпроблемно могат да се обработват малки пространства и за тегленето им не е необходим голям и мощен трактор. Те се нуждаят от теглителна сила между 50 и 70 к.с. Обикновено те са с фиксиран брой дискове и работна ширина. Мини дискови брани MASS са изработени от здрава стомана с 16 броя дискове разпределени по 8 в два реда. От голям плюс на този модел са пружините към всеки диск, които предпазват от нараняване диска при контакт с твърди неравности по трасето.

Прикачни дискови брани

Прикачна дискова брана MASSТези дискови брани са предназначени за обработка на по-големи площи земя. Те са изработени от изключително здрава хидравлично сгъваема рамка. И те като другите видове дискови брани притежават система от независими дискове, които перфектно обработват почвата. Самите дискове са с по-голям диаметър 62 см, което автоматично ги причислява към тежките дискови брани. Към тях има здрави пружини, които ги защитават от нараняване и претоварване. Прикачните дискови брани MASS се предлагат с 40, 44 и 48 диска и съответно 5 м, 5,5 м и 6 м работна ширина.

Типът на дисковите брани, които един земеделец избира при обработката на почвата се определя от целта – дали иска да отстрани остатъците от културите или иска да изравни структурата на почвата. Друг важен аспект, които задължително трябва да се вземе предвид в типа на почвата и размера на полето.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment