Бърз кредит или класически банков заем?

Днес тегленето на всевъзможни кредити е разпространена практика сред населението на България. Това е обусловено от факта, че получените на заем пари служат за задоволяване на всевъзможни битови потребности – от ремонт на жилище, през плащане на почивка, плащане на обучение, та до купуването на нещо наистина важно и нужно. За неголемите като размер парични кредити често и банките и финансовите компании искат от клиентите единствено документи удостоверяващи самоличността им. За вземането на решение за отпускането на малък заем наличието на удостоверение за доходи и наличие на поръчители не се явяват сериозен аргумент. Вариантите за потребителско кредитиране у нас са два – бърз кредит от финансова компания и класически кредит от банка.

Кредит от банка – класика в жанра.

За да бъде получен класически банков кредит, преди всичко е задължително кандидатът да се запознае с предложенията на различни кредитни учреждения и да се избере това, което най-пълно съответства на финансовия проблем, за чието решаване се тегли. След като изборът е направен, следва да се подаде заявление за кандидатстване. Все още кандидатстването по интернет за бърз кредит от банките в България не е разпространено, но предвид световните тенденции, може да се предположи, че съвсем скоро ще го видим и у нас. При различните банки, срокът за одобрение на кредита отнема между три дни и седмица, и ако офертата на банката Ви устройва може да се пристъпи към подписване на договорът за кредит.

Ако се нуждаете от максимално изгоден потребителски кредит от банка трябва да сте наясно, че процентът на лихвата Ви директно зависи от това дали сте представили необходимите документи за доходи и собственост, дали сте заложили или ипотекирали имущество, дали по договора за кредит има поръчители, които да са застраховка от невръщане на паричната сума. След като бъдете одобрен, подписвате представените от банките документи и получавате паричната сума по създадена за целта банкова сметка, което се случва в рамките на няколко часа.

Бърз кредит от финансова институция – новата вълна.

Названието бърз кредит говори достатъчно само по себе си. По своята същност той е олекотена версия на класическия банков кредит – по-опростен, по – удобен, по – бърз. Подавайки заявка за бърз кредит сутринта, можете да разчитате, че след обяд парите вече ще бъдат на разположение. Но този вид заеми имат и своите недостатъци. На първо място сумата която се опуска е сравнително малка /най-често около 300-500 лева/, поради това, че практическата липса на скоринг води до повишен риск от невръщане. На второ място сроковете са сравнително кратки – бързия кредит се отпуска за срок от 1 до 4 месеца. На трето място е основният недостатък на бързите кредити – лихвата, която е между 25 и 35 % на месец.

И така – какъв кредит да изберем?

Експертите в областта на потребителското кредитиране препоръчват, ако имаме възможност да потърсим задължително банков кредит и да се подготвим да докажем стабилна платежоспособност. Но този съвет би имал резон, ако имате възможност да чакате няколко дни до получаването на одобрение. А ако времето или обстоятелствата Ви притискат то единствената възможност е бърз кредит. Без значение обаче коя възможност ще изберете не се съгласявайте с първата попаднала или предложена Ви оферта. Сравнете кредитните условия от няколко източника и изберете най-изгодния за Вас.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment