Българските имоти – в световните топ класациите по привлекателност

И през 2014 година имотите в България продължават да бъдат атрактивни за големи групи чуждестранни купувачи. Международните рейтинги и класации се надпреварват да класират България в челните места като изключително атрактивна дестинация за покупка на втори дом зад граница.  Авторитетни имотни портали като HomesOverseas, Prian, TheMoveChennel и други, пишат положителни статии за българския имотен пазар, за доброто качество и ниските цени на българските имоти.

Например, в класацията на британския портал TheMoveChannel, която представя най-атрактивните за англичаните държави в целия свят, където поданиците на кралицата биха предпочели да си купят имоти, през първите 6 месеца на 2014 година България се движи между 9-то и 11-то място, конкурирайки се за вниманието на британските инвеститори с държави като САЩ, Испания и Бразилия.

Сред руските купувачи България традиционно е изключително привлекателна не само заради ниските цени на имотите, но и заради близостта на езика и по-доброто отношение, което българите имат към руснаците, особено в сравнение с гражданите на други бивши социалистически страни. В портала Prian България е номер едно сред руските купувачи на имоти зад граница в продължение на 14 тримесечия. Портала HomesOverseas, според броя запитвания през първото тримесечие на 2014 година, класира България като най-желана държава за покупка на жилище. В класацията на HomesOverseas България изпреварва такива традиционно привлекателни държави като Турция, Испания, Италия, Гърция и Германия.

Според експертите в строителния и имотния бизнес, магията на България се състои в изключително доброто съотношение между качеството на строителството и цените. За подобно качество на имотите в други страни от Европейския съюз цените са между 3 и 10 пъти по-високи – твърдят познавачите на пазара. Вярно е, че имот на френския Лазурен бряг или в Лондон е по-атрактивен от имот в Слънчев бряг или в Бургас. Но не бива да се забравя, че ако средната цена на жилище в добър лондонски квартал се движи около 12-15 000 евро за квадратен метър, то имот в Бургас може да се купи на цена от само 650 евро за квадратен метър. Приблизително такива или малко по-високи са цените на жилищата по цялото южно черноморско крайбрежие на България.

Разбира се, трябва да се подчертае, че далеч не само цените са определящи при избора на чужденците да купуват жилищни и бизнес имоти в България. Тук се намесват и още няколко важни фактора – ниски имотни данъци, ниски данъци за бизнеса, ниски разходи за поддръжка на имота, отличен климат по черноморието, достатъчно добре развита инфраструктура.

През първата половина на 2014 година жителите на Русия и Украйна имат и друга мотивация да търсят усилено имоти в чужбина – конфликтът между двете страни направи несигурни и украинците и руснаците, както украинската гривна, така и руската рубла започнаха да губят от стойността си спрямо долара и еврото, а инвеститорите започнаха да се изтеглят от двете страни. Затова не е учудващо, че българските брокери получават все повече запитвания за покупка на имоти от страна на украински и руски купувачи.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment