47 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“

47 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Новини

На 19 януари 2024 г. се навършват 47 години от началото на строежа на Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ в Плевен. Този ден е важен, защото бележи началото на едно мащабно творческо начинание, което пресъздава драматичните събития от петмесечната Плевенска епопея.

Изграждането на паметника

Строителството на паметника започва в тежки зимни условия. Въпреки това, за броени дни строителната техника изкопава рекордно количество земна маса – 20 000 м3. Този факт е свидетелство за ангажираността и упоритостта на всички участници в проекта. Изграждането на величествения паметник се превръща в дело на всички плевенски граждани, които дават своя принос с доброволен труд и парични средства. Организацията и взаимодействието между всички трудещи се е впечатляваща. Работи се с голямо старание и професионализъм.

Успехът на проекта

Смелостта, общите усилия и вярата в идеята водят до реализацията на проекта за рекордно кратък период от 11 месеца (325 дни). Изпълнителите успяват да „победят времето“ и да завършат паметника до 10 декември 1977 г., когато град Плевен отбелязва своя 100-годишен юбилей от освобождението си от османско владичество.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ е не само внушителен паметник, но и символ на сблъсъка между миналото и настоящето. Тя приковава погледите на посетителите си, разказвайки им историята на този важен етап от българската история.

Значението на Панорамата

Това величествено творение е свидетелство за усърдието, ангажираността и вярата на хората, които участват в неговото създаване. 47 години след началото на построяването си, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ продължава да вълнува и вдъхновява посетителите си.

Заключение

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ е вечен спомен за подвига на хората, заложили усилия и сърце в създаването му, и продължава да бъде важна част от културното наследство на България.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment