Знаете ли всичко за стъклените врати? Тук е събрана всичката полезна информация за тях!

Мислите си, че всички стъклени врати изглеждат еднакви? Помислете отново! Основно ги виждате по магазини и офиси, но днес стъклените врати са част и от много домове с модерен интериорен и екстериорен дизайн! Те имат няколко основни предимства пред стандартните интериорни врати. Най-голямото от тях е пропускането на много светлина между помещенията – особено добра алтернатива са за не толкова добре осветени коридори. Ако искате да отделите две стаи няма по-добър вариант от стъклена врата – оптически пространството остава голямо, но е все пак разделено.

Ето и кратко обяснение за процеса на закаляване на стъклото : отрязаното и оформено вече по точни размери стъкло се подлага на обработка на много висока температура, около 700 градуса, след което бързо се охлажда чрез въздух с високо налягане. Преди да преминем към възможните варианти ето и малко информация, относно различните видове закалено стъкло, от което могат да бъдат изработени различните стъклени врати:

  • Прозрачно стъкло
  • Ултра прозрачно стъкло. Това стъкло е с много ниско съдържание на желязо и няма специфичният леко зелен цвят на прозрачното стъкло.
  • Матирано стъкло – пропуска светлината между помещенията и същевременно не осигурява видимост – идеално решение за повече уединение – най-често за спални и бани.
  • Светлоотразително стъкло – по-скоро се използва при направата на прозорци и се предлага в няколко цвята – зелено, синьо, сиво и кафяво.
  • Оцветено стъкло – за неговото производство се използват същите материали + метални оксиди, които придават специфичния цвят  – бронз, зелено, сиво, синьо.
  • Керамично стъкло или още огнеупорно стъкло
  • Ламинирано стъкло – набира особено голяма популярност поради здравината си и огромният избор от дизайни, които могат да бъдат предложени. Произвеждат се  посредством вграждане на изображение между няколко слоя EVA (етилен винил ацетат) или PVB (поливинил бутирал) фолио. Изображенията са фото-печат върху PVC фолио. Могат да бъдат и изцяло по ваш дизайн, стига изображението, което имате да е с достатъчно висока резолюция. Ламинираното стъкло представлява 2 слепени стъклени плоскости, катотова се праави при висока температура и налягане. Стъклото може да бъде безцветно или оцветено, с комбинация от различни дебелини или цветове стъкла. По-безопасно е от закаленото стъкло и ако бъде счупено не се разпада на парчета като закаленото стъкло и така намалява рискът от наранявания.

Към всички видове стъкла можете да добавите и гравюра която да разчупи визията на всяко помещение – гравюрата може да бъде изработена и матирана и прозрачна.

За повечето жилища стъклените врати се избират според  дизайна на дома – ако интериора е по-изчистен позволява да се наблегнат на по-ярките и нестандартни модели. Ако искате да акцентирате върху интериора, а вратата да е само разделител между две помещения заложете на изчистено или матирано стъкло с орнаменти.

Ако пък искате да преградите помещение на две части – например кухня и трапезария – страхотна опция е да се изгради стъклена стена с 2 стъклени крила

Ако разполагате с ограничено пространство може да се ориентирате към стъклена врата с механизъм за плъзгане.

Към който и вариант да се ориентирате със стъклената врата в дома си, вие внасяте простор, светлина и модерно звучене на интериора.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment