Зъбни имплантати заместват естествения корен

July 19, 2013 | Автор: | Публикувано в Здраве

Зъбни имплантати – това са заместители на естествения зъб с изкуствен такъв. Зъбни имплантати се ползват от дълбока древност. Преди много много години в древния Египет са правени зъбни имплантати в аристократичните усти на дами от двореца заради изгубени предни зъби. Такива заместители са намирани навсякъде по света, а заместителите на естествения зъб са били от кремък, слонова кост, дърво, метали – желязо и благородни метали, други материали. Съвременните имплантати представляват заместители на корена на зъба, който осигурява опора на зъбни протези – подвижни или неподвижни. В края на XIX и началото на XX век се полагат основите на имплантологията. Зъбното протезиране се развива като клон на имплантологията. През годините различни лекари експериментират с различни видове метали и различни сплави като зъбни имплантати, за да установят как се възприемат от човешкото тяло. Използват се алуминий, сребро, месинг, мека стомана, никел, злато, докато се установи, че реакцията между тялото и метала пречи на добрите резултати. През 1937 година се открива, че хром-кобалтовата виталиум сплав е единствената, която не предизвиква негативен отговор в тъканите и костите. Малко по-късно за първи път се имплантират метални щифтове през разклатени зъби (вътрезъбно – вътрекостни имплантати) директно в костта, с цел заздравяването на разклатените зъби. През годините лекари експериментират със зъбни имплантати с различна форма, закрепване и конструкция.

Зъбните имплантати имат следните приложения: за възстановяване на челюстта при липса на единичен зъб; за възстановяване на цели участъци с липсващи зъби, като може да се ползват като опора естествени зъби; за подновяване на цяла горна или долна челюст без зъби. Причините за нужда от зъбни имплантати е нарасналата средна възраст на хората, както и разпространените болести, водещи до обеззъбяване. Несвоевременното лечение и недостатъчна здравна култура водят до увеличение на зъбните заболявания , а оттам и до нуждата от зъбни имплантати. Голям процент от загубени предни зъби в юношеска възраст има при битови, транспортни и спортни травми.

За комфорта на човека със зъбни имплантати е много важно материала , от който са направени. Взаимодействието между материала на имплантатите, тъканите и костите е изучавано много десетилетия. От химична гледна точка материалите за зъбни имплантати се разделят на : биотолерантни – това са хром-кобалт-молибденовите сплави; биоинертни – титан, тантал, биокерамика; биоактивни – биостъкло, калциеви фосфати и др.

Гарантирането на добра устна хигиена е от много важно за зъбните имплантати, употребата на подходящи четки за зъби и копринени конци е гаранция за по-дългото безпроблемно използване за имплантата. В днешно време култа към добрия външен вид на човека определя все по-високи критерии към стоматологията и зъбните имплантати.