Захранване на няколко вентилатора

Съвременните централни процесори консумират повече от 125 вата мощност. Това създава висока температура в електроуреди като персоналния компютър. Правилното функциониране на машината изисква вътрешността да остане хладна. Компонентите на персоналния компютър, като видеокарти, твърд диск и захранване, само добавят повече топлина към проблема.

Разрешаването му може да се крие само в монтирането на няколко охлаждащи вентилатори. Това пък води до ново усложнение, захранването на новите електроуреди, които попадат в системата. Персоналните компютри традиционно имат по един или два вентилатора. Все пак, всеки може да свърже допълнителни вентилатори, които да помогнат за охлаждането на системата, като едновременно с това да работят добре и да не създават затруднения.

Какво е необходимо?

На първо място за този проект ще е необходимо да се набавят вентилатори. Те трябва да бъдат 80 mm и да служат за охлаждане. Елементи с подобни параметри могат да бъдат намерени в специализираните магазини, както и онлайн на сайтовете им. В случай, че не можете да изберете и прецените сами, винаги можете да поискате консултация със специалист.

Освен това, за да закрепите вентилаторите в системата, ще трябва да си набавите и захранващи адаптери. Списъкът ви ще се допълни и от конектори и найлонови кабелни връзки. Комплект отвертки ще ви свършат чудесна работа по време на монтажа. От гледна точка на безопасността, трябва да се снабдите с антистатична каишка за китка.

Подготвителни стъпки

При всяка работа, която е свързана с електрически уреди, към които спадат и вентилаторите, трябва да се подхожда много внимателно. Това изисква системата да бъде със спряно захранване. Тук е моментът да си сложите антистатичната каишка за китка. Това може да ви предпази от евентуален токов удар. Изключете захранващия кабел на компютъра от електропреносната система или от задната част на самата кутия.

Втората част изисква от вас да премахнете капака на кутията, за да стигнете до вентилаторите. Развийте винтовете на предпазния капак с помощта на отвертките. Това трябва да ви даде достъп до вътрешността на компютъра.

Приложение на новите елементи в системата

Вентилаторите, които се монтират във вътрешната част на електроуредите, имат за цел да избутват горещия въздух, който се създава в процеса на работа на електрическата верига. Те работят с помощта на перки, които отвеждат горещината извън системата, а внасят хладен въздух от вън.

След като вече имате достъп, трябва да локализирате местата, на които могат да се монтират вентилаторите. Тук отново трябва да се използват подходящите отвертки. По време на поставянето им трябва да се уверите, че ще осигурите стабилен въздушен поток в една посока. Уверете се, че вентилаторите не докосват други компоненти от системата, защото това може да има много неприятни последици.

Свързване

Свържете първият от вентилаторите към захранващата система и дънната платка, която е обозначена със “Case Fan 1”. Същото действие трябва да се повтори и за втория елемент от системата. Тук разликата е, че той трябва да стои на мястото, което е означено с надпис: “Case Fan 2”.

Вентилаторите трябва да бъдат свързани и към адаптерите, които споменахме в началото. Сплитерът може да бъде необходим, когато електрозахранването има няколко допълнителни контакти или всички те са в употреба за захранване на други компоненти.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment