Защо трябва да перем килимите у дома

Пране на килими в София Услуги

При поддържането на чистотата у дома, много хора се стремят да постигнат добър вид на жилището, без много да вникват в дълбочина. Обръща се внимание на онова, което е най-видимо на пръв поглед.

Едновременно с това, много аспекти се пропускат, което от своя страна води до там, че основните катализатори на мръсотията се пропускат. Какъв смисъл има да бършем праха по шкафовете всеки ден, ако не обърнем внимание на килимите, които са основен източник на този прах?

Обърнахме се към TeamClean.bg за да научим повее за почистването на дома и за това защо е толкова важно да обърнем внимание именно на килимите.

Защо трябва да обърнем внимание на килимите

Пране на килими в София

Поддържането на чистотата на текстилните подови настилки е от огромно значение, защото това може да подобри хигиената в дома като цяло.

  • Неприятни миризми

Една от причините, които карат хората да чистят домовете си редовно е честата поява на осезаеми неприятни миризми. Те бършат всички повърхности, поставят ароматизатори, пускат прахосмукачка, но пренебрегват прането на килимите. В същото време, това може да намали с 80 – 90% неприятните миризми в едно жилище, защото те идват именно от там.

  • Прах и акари

Особено голямо внимание трябва да обърнете ако сте алергични към прах и акари. Отново около 90% от акарите у дома ви се спотайват в килимите. Те могат да провокират кихане и други неприятни алергични реакции. Ето защо много специалисти съветват хората с алергии да се отърват от текстилните подови настилки. В същото време, ако се перат редовно това не е нужно. Бързо ще забележите също така, че след изпиране на килимите прахът по мебелите ще се натрупва много по-бавно.

  • Други микроби

Имайте предвид, че освен неприятни миризми и прах, килимите могат да задържат в себе си редица патогени, които да се спотайват там, очаквайки своя миг. Това важи особено ако имате домашни любимци или пък ако влизате у дома без да събувате обувките си.

  • Петна и упорити замърсявания

При петна и упорити замърсявания повечето хора се опитват да намерят трайно решение в закупуването на нов килим. Това не е нужно ако старият се пере старателно от професионалисти периодично.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment