Защо татуировките са толкова популярни

Ако мислите, че все повече хора си правят татуировки в наши дни, значи сте прави. Според проучване 36% от американците на възраст 18-25 години имат поне по една татуировка. 40% от членовете на поколението X имат татуировки, въпреки че по-младите хора са по-склонни да имат множество татуировки.

Какво е причинило това нарастване на популярността на боди арта?

Причини защо татуировките са толкова популярни

Ето някои от най-убедителните причини, поради които татуировките в момента са по-популярни от всякога.

Хората виждат татуировки в социалните медии

Социалните медии са променили играта за много индустрии и татуировките не са изключение.

Преди това хората не можеха да намерят дизайни на татуировки, освен ако не влязат в студио за татуировки като Tatuirovki.eu и не разгледат каталог с татуси. Социалните медии променят това. От Pinterest до Instagram, креативните и сложни дизайни са навсякъде.

Татуистите също извличат огромни ползи от тези платформи. Известните имат милиони последователи, а групите, посветени на татуировките във Facebook, имат милиони членове.

Получаването на информация за дизайни на татуировки, за най-добрите специалисти, хигиенни практики и друга полезна информация – никога не е било по-лесно, което прави всичко по-достъпно за широката аудитория.

Телевизионни предавания

Много експерти проследяват началото на експлозията на културата на татуировките в САЩ до 2005 г. В Америка стават все по-популярни тв шоута, свързани с тату студиа и личности.

Преди тях малко хора знаеха какво се случва в студиото за татуси. Малцина знаят как изглежда отвътре едно такова студио. Шоуто позволява да се надникне в тази култура. 

Хората виждат знаменитости с татуировки и искат свои собствени

Тъй като татуистите станаха знаменитости, те получиха много внимание в масовите медии. 

Известни личности като Дейвид Бекъм, Риана, Адам Ливайн и много други вече имат видими татуировки. Тези татуировки са се превърнали в част от тяхната идентичност и феновете ги разпознават.

В допълнение към по-широкото обществено приемане, знаменитостите бяха като ходещи реклами за развиващата се култура на татуировките. Хората искат да си направят мъжки и дамски татуировки, за да подражават на любимите си звезди или да създадат образ на себе си, подобен на някой известен.

Популярни сред по-младите хора, а не сред възрастните хора

Популярността на татуировките се движи от младите хора в по-голямата си част. Докато по-младите поколения виждат боди арт като форма на себеизразяване, по-възрастните хора често свързват татуировките с престъпници.

Тази неприязън може да се прояви на работното място, поради което не е изненада, че много фирмени политики обезкуражават видимите татуировки.

Видимите татуировки на мъжете и жените все още могат да затруднят намирането на работа в някои сектори, насочени към клиентите, като банкирането или представителните позиции.

Въпреки бавната промяна сред по-старите поколения, милениалите продължават да си правят татуировки. Широкото приемане сред по-младите поколения увеличи приемането на татуировките на работното място като цяло.

Татуировките вече не са табу

С нормализирането на татуировките във филмите, в телевизионните предавания, сред знаменитостите и в социалните мрежи, те вече не се считат за табу.

Както бе споменато по-горе, по-младите хора са склонни да използват татуировките като форма на себеизразяване. Хората винаги са намирали начини да изградят своята идентичност и татусите са начин да напомнят за тази идентичност и да я покажат, за да ги видят другите.

Някои от начините, по които хората се самоопределят, включват кариерата, религията, семейството и дори имуществото им, като колата или къщата. Тези неща понякога са обект на изрисуване.

Сегашният свят обаче прави традиционните начини за развитие на идентичност остарели.

Културата, ценностите и други неща, които са били постоянни, също се променят бързо. Тъй като милениалите са най-свързани с модерността, те изпитват тази липса на постоянство по-интимно от по-старите поколения.

Татуировките предоставят решение на този проблем. Татуировката е постоянна. Това може да бъде вид капсула на времето, използвана за улавяне на чувство, спомен или житейска философия.

В резултат на това татуировките са мощни инструменти за себеизразяване, не само за да могат собствениците им да кажат на хората кои са, но и да закотвят тази идентичност и да си напомнят за нея всеки път, когато погледнат татуировката.

Татусите съществуват от хиляди години и не изглежда, че ще изчезнат скоро. Водена от известни личности и масово приемане както в традиционните, така и в новите медии, популярността на боди арта продължава да расте година след година.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment