Защо скъпите парфюми са скъпи

Чудили ли сте се някога защо някои парфюми са толкова скъпи, а други са на много по-ниски цени? Много луксозни парфюми струват няколкостотин долара, а някои дори и хиляди долари.

 

Обикновено изключително скъпите парфюми са скъпи, защото техните съставки са редки, не защото брандингът е толкова шикозен. Много аромати са направени от маслата на листа на цветя, дърво или корен или мирис на определено животно. Обратно, някои парфюми са евтини, защото техните съставки са обикновени и лесни за набавяне, или са направени от синтетични съставки – което означава химикали, създадени в лабораторията срещу маслата, които са добити от деликатно цвете.

 

А ето и три причини, които правят парфюмите скъпи.

 

  1. Редки съставки

 

Някои парфюми съдържат редки цветни листенца или есенцията на рядък корен (туберозата и жасминът са доста скъпи). Други имат синтетични съставки, които са трудни или скъпи за производство. Недостигът на съставка (например такава, който цъфти само за един месец в годината) може да увеличи стойността на парфюма.

 

Например парфюмът брандиран през 1930 г. като “най-скъпият парфюм в света”, Jean Patou Joy Perfume, е толкова скъп (и остава скъп и днес), защото трябват 10,600 цветенца жасмин и 28 дузини рози, за да се направи една бутилка.

 

Най-скъпите съставки за парфюми са жасмин (от 8000 жасминови цветенца се получава 1/25 унция масло), българската роза, уд (извлича се от смола на заразено и вече мухлясало дърво от специален вид), амбра и перуника.

 

Интересното е, че скъпите жасминови и розови масла се намират в по-голямата част от женските аромати, докато скъпият мускус се намира в повечето мъжки одеколони. Ще платите повече за парфюм, който съдържа 15% или повече от основния аромат, отколкото за Eau de Parfum, който съдържа между 8 и 15%. Eau de Toilette съдържа 5 до 8 процента, а тоалетна вода – малка част от това.

 

  1. Маркетинг

 

Някои компании харчат милиони за маркетинг на парфюми, който е трудно да се продават. Те харчат пари за знаменитости и за рекламни кампании. В крайна сметка вие сте тези, който плащат за маркетинга. Други пък правят лимитирани количества, а този факт винаги привлича потребителите, имащи желание да притежават част от много ограничен продукт.

 

  1. Опаковка

 

Парфюмеристите знаят, че за да се открои продуктът е необходима красива опаковка, а това може да струва много пари. Например, някои от най-скъпите парфюми в света идват в кристални шишенца Baccarat – най-изящният кристал в света. Други имат диаманти и големи частици злато, инкрустирани в тях.

 

За съжаление е трудно да се каже дали плащате за редки съставки или за маркетингът покрай парфюмите.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment