Защо се променят цените на лаптопите?

В тази статия, ще обясня защо се променят цените на лаптопите. Факторите, които водят до това и тенденциите в близко бъдеще. Надявам се, че след като прочетете статията, ще ви е по-лесно да се ориентирате какъв лаптоп и кога да си го закупите. Дали има смисъл да чакате или да го направите веднага. Както всички знаем последните години са белязани от жестокия удар на тежка финансова икономическа криза. Това се отразява във всички продуктови отрасли. Не подминава и компютърния бранш, като един доста бизнес ориентиран такъв. С намаляването на потреблението, производителите на лаптопи започнаха да търсят начини как да увеличават пазарния си дял посредством намаляване на цените на продукцията. Ако допреди 3-4 години не можеше да става на въпрос за закупуване на лаптоп на цена под 1000 лева, то в днешно време може да се намери и на цена от 500 лева. Тука е момента да направя важно разграничение. Лаптопите с качества и сега и преди години струваха над 1000 лева.

Тоест, ако искаме лаптоп, който да може да се справя с програми за чертежи, който може да възпроизведе някоя по-нова игра и изобщо да е функционален спрямо всичките ни нужди, то това няма как да стане с преносим компютър от 500 лева. В същото време с напредването на хардуера започна и неговото поевтиняване. Хората разбраха, че за да си отварят мейла и да ползват скайп, не им е нужно да дават суми, които не могат да си позволят. Именно за това може да се сдобиете с лаптоп Lenovo на промоция в някой от големите онлайн магазини в България на цена около 430 лева. Който ще ви бъде перфектен за фейсбук и четене на имейли.

Оттук дойде и това разнообразие в лаптопи цени на пазара. Вендорите откликнаха на желанието на голяма част от потребителите и започнаха да се надпреварват в представянето на нови бюджетни модели. Първи реагираха на предизвикателството Азиатските производители, като в последствие бяха последвани от Американските. Лаптопите, които се предлагат в този ценови клас външно и по гаранция, не се различават ни най-малко от техните по-скъпи събратя .

Просто операциите, които може да извършвате с тях са по-ограничени. Точно тук стигаме до разковничето на цялото изложение. Цени на лаптопи от порядък 500-650 лева позволяват закупуване на машина, която може да се позва за офис работа, браузване, чатене и гледане на филми и слушане на музика. За сериозна работа е добре да отделите от 950 лева нагоре. Тоест, както и преди няколко години, така и сега в средния и висок клас лаптопи, цените са си същите.

В общи линии, ако ви трябва по-сериозен лаптоп, не се колебайте и не чакайте, защото е малко вероятно да има голям спад в цената в близко бъдеще. Ако търсите евтино решение, може да следите празнични промоции и да закупите ноутбук изгодно. Надявам се да съм полезен.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment