Защо мозъка ни обича цветните интериори?

Кое е първото нещо, което забелязвате, когато влезнете в една стая за първи път? Цветовете. Дали ще си помислите: “Трябва да попитам как са комбинирали цветовете толкова успешно!” или ви връхлита мисълта: “Боже, какво са си мислили, когато са избрали тази палитра!”, е въпрос на лични предпочитания и убеждения.

Това е така, защото мозъците ни са наистина невероятни. Те забелязват хиляди малки детайли в секунда, повечето, от които несъзнателно. На базата на това ни е много по-лесно да образуваме възприятията си. Цветовете дават на мозъка изобилие от информация, която да обработва.

За да разберете причините, поради които мозъка ни е влюбен в цветните дизайни, трябва да прочетете редовете по-долу. До края на статията ще можете да погледнете стаите си по малко по-различен начин.

Цветовете показват нашата личност

Решенията, които вземаме за интериорния дизайн на дома ни, разказват много за това какви сме ние като хора. Всеки дом се нуждае от едни и същи основни елементи: подови настилки, мебели, осветление и др. Това ще ви е достатъчно, за да живеете удобно, но да погледнем допълнителните условия – намирането на декоративни елементи, които ни харесват и естетически приятни за очите ни. Изследователи от Университета на Уестминстър са намерили връзка между предпочитаните цветове и личностните черти на хората. А ето ги и тях:

Червено: целенасоченост, определеност
Оранжево: енергичност, щастие
Жълто: контрол, убедителност
Зелено: грижовност, отзивчивост
Синьо: аналитичност, предпазливост
Лилаво: практичност, достойнство
Бяло: Смиреност, организираност
Черно: консервативност, но и творчество
Кафяво: целесъобразност, решителност

Сега огледайте дома си и вижте дали цветовете съвпадат с вашата идентичност. Това изследване със сигурност не е единствения определящ фактор, когато става въпрос за типове личности, но е забавно да приложите резултатите върху себе си.

Цветовете въздействат на настроението ни

Интериорния дизайн на една стая, освен че изгражда визуалния облик на помещението, също така и създава общия тонус на пространството. По-голямата част от нас биха искали спалните им да имат успокояващо въздействие, за да получим добра почивка през нощта. От друга страна нашите дневни трябва да носят усещане за жизненост. Що се отнася до психологията на цветовете, най-простият начин да постигнем желания ефект е да се придържате към следните две правила:

Ако искате помещението да създава чувство на енергичност, заложете на топлите цветове: червени, жълти и оранжеви нюанси.
Ако искате помещението да създава чувство на успокоение, изберете студените цветове: сини, зелени и светло лилави нюанси.

цветове в детска стая

Независимо на какви цветове ще се спрете, не забравяйте, че баланса е от ключово значение. Присъствието само на един цвят, ще направи помещението да изглежда прекалено еднообразно. Не забравяйте да добавите и неутрални цветове като: черно, бяло, кафяво или сиво към всяка стая. Ако не сте сигурни кои цветове си
подхождат, прекарайте малко време в интернет, за да разгледате възможни варианти.

Цветовете могат да променят възприятията ви

Със сигурност е имало моменти, когато сте искали в жилището ви да имаше малко повече място. За щастие, дори, когато бюджета ни ограничава да притежаваме луксозни мебели, правилните цветове могат да излъжат очите ни, че стаите ни да достатъчно просторни. Когато декорирате малко пространство, боядисайте стените в по-светъл пастелен цвят. Тавана боядисайте един или два тона по-светъл нюанс цвят от този на стените. За тези, които са по-арт настроени, можете да претапицирате мебелите си с подобни цветове дамаски, като тези на стените. Сходството в цветовете ще предизвика усещане за визуално сливане, което ще направи пространството да изглежда по-отворено.

цветове в спалня

От друга страна, ако сте късметлии да разполагате с голямо помещение, но се опасявате, че то може да изглежда празно и незавършено, осмелете се да използвате ярки цветове. Те привличат погледа и оразмеряват стаята, така че да останете озарени от красотата им.

Цветовете правят стаите ни завършени

Всички знаем чувството да се разхождаме из недовършена стая – стените са празни, липсват мебели и се усеща, че липсва обединяващ елемент. Цветовете са обединяващата сила. С избора на няколко нюанса, които работят добре заедно и включването им в цялостния интериорен дизайн на помещението, ще създадете пространство надвишаващо и най-смелите ви очаквания. Ако не се чувствате сигурни да комбинирате цветовете, аксесоарите да чудесен начин да започнете.

Ето защо мозъка ни обича ярките цветове – те просто са красиви и събуждат само позитивни чувства у нас. Вземете тези съвети под внимание при следващия си дизайнерски проект.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment