Защо да почиваме  във Велинград?

Планините в нашата страна са много красиви и крият нечувани възможности за почивка и чудесни разходки. Те пленяват със своята красота, прекрасната гледка и панорама, която ни се открива пред очите. Причудливата природа, мекият климат и центровете, които се грижат за спокойния и щастлив живот на своите посетители допринасят за развитието на туризма. Една от внушаващите планини е Родопите. В нейните обятия са се сгушили приятни местности, които очароват със своята красота и приятна гледка.

Най-известния курорт е Велинград. Намира се в Чепинската котловина и е най-популярният в страната и в чужбина. Предлага чудесни възможности за отдих и приятни разходки и най-разнообразни забавления от. Това го прави най-желания курорт, както за нашите туристи, така и чуждите. Курортът е популярен много извън нашите граници и е признат за столица на балканите, а много  спа хотели във Велинград осигурят приятна почивка на летуващите.

Велинград обединява трите квартала на района – Каменица, Лъджене и Чепино. Градът е много добре уреден. Разполага с много хотели, които предлагат прекрасни възможности за отдих и туризъм. Има много приятни места наоколо за разходка и развлечения. Изискани хранителни заведения предоставят питателна храна на своите посетители са първокласни и доставят приятни мигове на настроение и  възторг. Климатът във Велинград  е много мек  и допринася за развитието на туризма в нашата страна.

Наличието на минералните лечебни извори, луксозните хотели, с които разполага градът, го правят предпочитан и търсен. Велинград се посещава най-вече заради минералната си вода. Още древните траки и римляни са познали лечебните качества на минералната вода и са се възползвали от природно богатство. Известни са около 80 минерални извора с температура от 28 – 86%.

Градският плаж разполага с това богатство и предлага различни СПА лечебни процедури за възрастни и за деца. Освен минерална вода във Велинград се намира най-големият карстов извор Клептуза.  Дебита на водата, която извира в всяка секунда е 500 литра и се използва за водоснабдяване с питейна вода на Велинград, за напълване  на  двете изкуствени езера, които са прекрасни и радват най-вече децата. В тях грациозно плуват патици и сноват водни колелета, приятно развлечение за възрастни и деца.

Наоколо има много пътеки за романтична разходка и прекрасни и вълнуващи местности, които остават красиви спомени у нас. Юндола е друга впечатляваща местност, която омайва със своята природа. Обширни пасища, по които пасат много животни и осигуряват храната на местните жители. Организира се пазар,  където местните продават своите местни, млечни и други продукти. Гледката е прекрасна и остава трайни следи у нас. В близост има много центрове за балнеолечение и СПА процедури. Предлага, както летен, така и зимен туризъм. Има и  ски писта, които се ползват с желание и носят голяма радост на любителите на зимната почивка. Не далеч от Велинград се намира прочутата крепост Цепина – древна крепост, която отразява нашата старинна история.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment