Защо да почиваме  и какво да разгледаме във Велинград?

За да бъдем доволни от почивката си трябва да се избират подходящи места, което да отговаря на нашата нагласа и желания. Едни предпочитат морските курорти, други планинските. Това определя и избора на летуването ни или  зимният ни релакс. Велинград е вълнуващ град, който предлага както летен отдих, така и зимни развлечения.

Природата през зимата е прекрасна и създава много възможности  за разтоварване. В града има ски център, при който  са налице две ски писти. Те са старателно поддържани. За сега зимният туризъм не е много развит, но тенденцията е да се създаде  модерен ски център, който да задоволява нуждите на желаещите да спортуват. Градът е известен с наличието на много минерални извори, лечебен климат и дивна природа. Живописните  места, тучните пасища, обширните зелени поляни допълват лика на тази прелестна местност.

Климатът във Велинград е планински и  много лековит. Има много безоблачни дни. Времето е слънчево  и топло и това спомага за прекрасният отдих на туристите през лятото. Има много минерални извори, които  снабдяват града с вода и зареждат езерото Клептуза.

Благоприятният лековит климат, красивата природа, забележителните местности, добрата организация във града и околностите го правят желана дестинация. Този забележителен град е създаден трите села Чепино, Лъжене и Каменица през 1948 година и носи  името ва Вела Пеева родом от Село Каменица.

Във Велинград има много Спа хотели,  които предлагат своите услуги  и създават прекрасно настроение и пълен релакс на своите посетители. Много ресторанти с прекрасни кухни и добро обслужване и места за културни мероприятия и много забавления. Всичко това дава възможност туристите да изживеят своята страхотна почивка във Велинград.

Местността„Клептуза” е най-прекрасната забележителност на  Велинград, която се намира в квартал Чепино. Това е най-големият  карстов извор в България.

Многото водни колела  във езерото доставят истинско удоволствие на местни и туристи. Природата пленява и привлича много  курортисти.

Пещерата „Лепеница” е друга красива местност, която очарова със своята  форма. Изградена е от три етажа. През първия, най-долният, има подземна  река. На втория има езера – две в сухо и четири във дъждовно време.

Фотинските водопади край живописното село  Фотиново. Водопадите са много интересни и привличат много туристи.

Друга известна забележителност е Кемеровия мост, който впечатлява със своята архитектура.

„Юндола” се намира на запад от Велинград. Живописна местност, намираща се между Рила и Родопите. Гледката е възхитителна  и смайва нашия поглед. Има пазар на местните производители, които продават мляко,  млечни продукти, мед и други хранителни стоки.

На близко до Юндола е връх Белмекен – спортен център, където години наред спортуват  българските туристи.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment