Защо да изберем зимни гуми през зимата

Какво представляват зимните автомобилни гуми и защо трябва да оборудваме автомобила си с тях вместо с всесезонни или пък да го оставим с летните. Това е въпрос, който бива обсъждан преди всеки зимен сезон от собственици и шофьори на леки автомобили. За съжаление има доста голяма нужда от това притежателите на МПС-та да разберат колко опасно може да бъде шофирането с неподходящи за сезона или стари гуми. Голяма част от тях пък са на мнение, че те са необходими само при обилни снеговалежи и лед.

Всъщност, шофьорите биха имали полза от шофирането със зимни гуми не само при сняг, но и при киша, тънък лед, роса и дори мокър път. Като цяло този тип гуми са подходящи винаги когато температурите паднат под 7 градуса по Целзий. Защо?

За разлика от летните и всесезонни, зимните гуми не се втвърдяват при ниски температури. По този начин те водят до по-добро сцепление на пътя и намаляват спирачния път на късо разстояние повишавайки сигурността зад волана. А както знаем сигурността на пътя трябва да бъде водещ приоритет преди удоволствието от шофиране и крайната дестинация.

Каква е разликата между зимните и летни гуми

Първо, съставките, от които е изработена гумата, са различни. Самата смес е преценена така, че да придаде максимално добро сцепление на гумата с пътя при настилки, които са характерни за температури от -7 градуса и надолу. Например, когато температурите паднат под 7 градуса, всяка една лятна гума губи своята гъвкавост, правейки сцеплението с асфалта много по-лошо.

По заледените повърхности зимните гуми предоставят изключително сцепление с асфалта повишаващо сигурността на пътя, но и удоволствието от шофирането. Автомобил, който е оборудван със зимни гуми, би могъл да спре при средна скорост 60 км/ч за около 35 метра – докато летните и всесезонни гуми ще увеличат спирачния път с приблизително 8 м, а това означават цели 43 м спирачен път. Това разстояние се равнява на дължината на още два автомобила. Сами знаем колко решителни могат да се окажат тези 8 м ако става въпрос за мигновено спиране в града или друго населено място.

Задължителни ли са зимните гуми у нас

Последните статистики показват, че шофьорите са склонни да имат шест пъти повече инциденти през зимата, отколкото през останалата част от годината. Високият рейт се дължи на заснежени и заледени пътища, които не се почистват и опесачават редовно. Именно поради тази причина зимните гуми са задължителни в много държави от Европейския съюз (ЕС) като Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения. В други като Австрия, Чехия, Словения, Румъния, Норвегия и Люксембург те са задължителни при наличието на сняг по пътищата в страната. Това показва една от последните справки на Съюза на Българските Автомобилисти за 2015г. (СБА), България.

На практика у нас подобен закон няма, но пък изискването за дълбочина на грайфера при зимните гуми е 2мм, докато при летните то е 1,6мм. Препоръчителната дълбочина на зимните обаче е около 4мм. Това би могло да бъде лесно измерено от всеки един служител на КАТ, който ви спре за проверка на пътя, така че не се колебайте, купете и сложете своите зимни гуми докато е време.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment