Засаждане на сортови семена домати

Ако обичате сочни домати, от средата на март до началото на април е подходящото време да засадите сортови семена на домати. Това е най-добрият начин да отгледате вкусните старомодни сортове от детството си. Ще видите, че е забавно да проследите целия цикъл на растеж – от покълването, през разсада, до превръщането им в здрави растения, носещи чудесно оцветени, превъзходни плодове, на които да се наслаждавате.

Защо да започнем рано
Доматите са топлолюбиви растения, които се нуждаят от дълъг топъл период на отглеждане, за да израснат от семена до плодове. Ако летата във Вашия регион са твърде кратки, те няма да могат да завършат плодоносните си цикли преди края на лятото, ако сте ги засадили директно в градината. Можете да им помогнете да покълнат като ги отгледате като разсад в топлите помещения на дома си в началото на пролетта. А когато времето се затопли, да засадите здравия разсад в градината си, за да даде плодове, преди да нахлуе студеното време.

Кога да засадите сортовите семена домати на закрито
Като цяло, времето за посаждане на семената е около 6-8 седмици преди последната очаквана пролетна дата в района. А засаждането на разсада на открито е около 2 седмици след тази дата. Ако не се чувствате уверени в преценката си, консултирайте се с опитен приятел градинар или идете в добър градински център.

Разсад от сортови семена домати

Подготовката
Вашите контейнери за засаждане трябва да бъдат достатъчно дълбоки, с малки дупки за дренаж. Използвайте пластмасови кофички от кисело мляко, тенекии за сирене или пластмасови саксии, перфорирани на дъното. Купете качествени сортови семена домати от agro-gradina.com, за да сте сигурни, че вашият разсад ще бъде 100% успешен. Обикновената градинска почва не е добър избор за засаждане. Тя често съдържа плевелни семена и гъбични организми, и се уплътнява прекалено лесно. Стартовите смеси са по-подходящи и стерилни, за да получи Вашия крехък разсад влагата и кислорода, от които се нуждае, за да процъфтява.

Отглеждане
Сортовите семена домати се нуждаят от много топлина, за да покълнат. Поставете контейнерите на място, където ще я получат – например върху бойлера или хладилника. Можете да използвате флуоресцентна лампа, окачена само на 2 или 3 метра над саксията. Дръжте почвата влажна, но не мокра. Можете да покриете контейнерите с найлон, за да запазите влагата, ако желаете, но не забравяйте да го махате ежедневно, за да проверявате дали почвата не изсъхва. При необходимост се полива с много леко пръскане с пулверизатор. Ако саксиите станат прекалено сухи, ще трябва да ги поставите в тава с вода, за да може отново да попият. Очаквайте времето за покълване да отнеме от 5 до 10 дни. Не поставяйте контейнерите на перваза на прозореца по време на покълването, защото студеният въздух през нощта ще повлияе на поникването.
Веднага след като разсада порасне над нивото на почвата, е от решаващо значение да му се даде светлина веднага. Незабавно отстранете найлона и осигурете силен източник на светлина. Прозорецът с южно изложение далеч не е достатъчен. Слабо осветените растения израстват високи и слаби.

Пресаждане
Когато разсадът стане достатъчно висок и се сдобие с няколко големи листа, е време да преместите всяко растение в по-дълбок контейнер или в отделна саксия, така че да има достатъчно място за растеж. Напълнете новите съдове с предварително намокрена смес. С помощта на вилицата, извадете нежно кълновете от стартовите контейнери. Опитайте се да извадите всички корени и да действате възможно най-нежно и внимателно. Направете дупка за засаждане в новия контейнер и поставете разсада в него малко по-дълбоко, отколкото е бил в предходния. Внимателно натиснете сместа около присадените разсади и я напойте внимателно. Сега е моментът да започнете да подхранвате растенията си веднъж седмично, тъй като смесите не са достатъчно хранителни. Използвайте добър течен тор. Продължавайте да давате на Вашия бързо растящи разсад възможно най-много светлина.

Присаждане на разсада в градината
След 3 – 4 седмици, или когато времето на открито стане достатъчно топло през нощта, е време да започнете да климатизирате Вашият разсад към външните условия. Започнете да го оставяте навън на защитено сенчесто място за половин ден, след това за два или три пълни дни. Накрая постепенно ги преместете на слънце, започвайки от няколко часа сутрин и стигайки до цял ден. Планирайте пресаждането в градината за късен следобед или за мъглив облачен ден, за да намалите стреса. Доматените растения могат да бъдат засадени на няколко сантиметра по-дълбоко, отколкото са били в контейнерите. Укрепете почвата около тях и я полейте. Поставете колове за високи растящите сортови семена домати. Дръжте младите растения влажни, но не прекалено. Можете да ги мулчирате с дебел слой компост, добре остарял тор, слама или друг органичен материал. Това ще осигури равномерния баланс на влага, необходим за здравословния растеж и за ранните големи плодове, и ще обезкуражи плевелите.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment