Заразни ли са кариесите?

За да си гарантирате здрави зъби и венци, ви съветваме да предприемете няколко важни стъпки към красивата усмивка. А, именно – да защитите вас и семейството си от евентуално разпространение на кариес, породено от предаване на микроби. Имайте предвид, че вие сте далеч по-малко уязвими от децата, когато става въпрос за развиването на микроби. Малките деца са изключително податливи на подобна „зараза“, защото организмът им още не е изградил имунитет, който да се бори с бактерии и вируси от външната среда. Точно както трябва да се погрижите за изправените зъби на детето, чрез брекетите, още в ранна детска възраст, така трябва и да вземете мерки срещу появявата на кариеси.

Ето няколко стъпки, които да предприемете, за да ограничите разпространението на кариесите:

  • Редовно посещавайте зъболекаря си

Това е едно от условията, които трябва да спазвате, за да избегнете абсолютно всички усложнения, които могат да настъпят със здравето на усмивката ви.

За съжаление, в днешно време много хора пропускат профилактичните прегледи при зъболекаря си, защото смятат, че зъбите им изглеждат здрави и нямат причина за подобно посещение. Едва, когато започне да се появява силна болка,повечето хора решават да отидат на преглед. Истината е, че трябва периодично да сядате на зъболекарския стол, за да получите професионална оценка на състоянието на вашата уста. Единствено зъболекарят може да види потенциални заплахи за емайла, зараждане на инфекция или възпалени венци, още в начална фаза. Осен това периодичното почистване на зъбите ви е перфектна превантивна мярка срещу развитието на бактерии.

  • Използвайте правилна вода за уста

Най-добре за вас е да се консултирате със зъболекаря си, за да сте сигурни, че сте избрали подходящата вода за уста. Така стоматологът ще може да селектира продукт с правилните, за вашите зъби, съставки, а вие ще се борите ефикасно с бактериите, чувствителността на зъбите си или пък възпалените венци.

  • Дъвчете дъвки без захар, между храненията

Дъвченето на дъвка помага за генерирането на повече слюнка. Именно слюнката спомага за отмиването на вредните полепващи остатъци по вашите зъби. Разбира се, не забравяйте, че дъвката не трябва да съдържа захар. Спокойно можете да си позволите да дъвчете 2-3 пъти на ден дъвка, по 5 минути.

  • Бъдете предпазливи с приборите, които ползвате

Ако имате малки деца, не превръщайте в навик споделянето на общи прибори с тях, особено, когато имате притеснения относно здравето на устата ви. Не забравяйте, че ако вие имате кариес, има вероятност да предадете бактерии и на детето. И в случай, че детето ви има пропуски в грижата за здравите си зъби, то е доста вероятно да се сдобие с кариес.

Тук е момента да добавим, че се препоръчва да следите стриктно хигиената на детето, за да избегнете бъдещи здравни проблеми. За да гарантирате красивата му и блестяща усмивка е добре и редовно да посещавате, заедно, зъболекаря. Така още от ранна детска възраст, дребосъкът ви ще свикне с профилактичните прегледи. Това е и задължително условие, за да избегнете потенциално изкривяване на детските зъби – носенето на брекети от детето ще осигури красива и здрава усмивка в бъдеще.

  • Пийте чешмяна вода

Пиенето на чешмяна вода, която е обогатена с флуорид, е добър помощник в борбата с кариесите. Не забравяйте, че детето ви се нуджае именно от повече флуорид в ранна детска възраст, за да формира здравите си зъби.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment