За пионерите в градинарството: Тънкостите на пресаждането

Transplanting seedlings into the garden
Image source: www.passthepistil.com

Младите растения се нуждаят от повече хранителни вещества за своето развитие, затова е необходимо всяка година да бъдат пресаждани от по-малките саксии в по-големи.
Това способства правилното развитие на разсада, защото чрез пресаждането се осигуряват повече пространство за развитие на корените и на надземната част. В линка ще откриете много добра добавка за развитие на кореновата система от grow.bg за набавяне на повече хранителни вещества, съдържащи се в новата почва.
Най-благоприятният сезон за пресаждане на растения е пролетта, но все пак точното време зависи от конкретния вид растения и от това кога настъпва вегетацията им.
Най-благоприятното време за пресаждане е в края на февруари и началото на март.

Какви са тънкостите на пресаждането?

Пригответе нова саксия на дъното на която е добре да има дренаж, примерно натрошени тухли или едър пясък. Чрез дренажа се предотвратява загниването на корените на растението.
Саксията не бива да бъде прекалено голяма. Изберете такава, която е с 1-2 пръста по-широка от кореновата бала.
Почистете разсада от изсъхнали листа и корени, които се подават над почвата. Огледайте и отстранете загнилите коренчета, ако има такива.
Поставете растението в средата на новата саксия, без да запълвате до горе с почва, за да има място за поливане.
Можете да замените изцяло почвата или да запазите част от старата почва при пресаждането. Това зависи от състоянието на почвата и на самото растение.
Ако пресаждате растения в сандъчета, оставете достатъчно пространство между тях, за да дишат и да се развиват нормално.
Важно е да знаете, че при пресаждането растенията имат нужда от време, за да се адаптират към новата почва, така че не е желателно да торите пресадените растения. Ако все пак, искате това да се случи, за да ги подсилите, наторете ги преди пресаждането.

На какви изисквания трябва да отговоря новата почва при пресаждане?

Тя трябва да е обезпаразитена и разбира се, чиста. Загряването на почвата във фурна за кратко, може да ви помогне да обезпаразитите новата среда за развитие на вашите растения, особено в случай, че не сте сигурни каква е почвата, която им предоставяте. Високата температура ще унищожи патогените и ще обезпаразити новата почва.
Друг вариант е направо да купите обезпаразитена почвена смес от цветарския магазин.
Новопресадените растения не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, затова е добре да им намерите сенчесто място.
Възможно е растенията да преустановят растежа си скоро след като сте ги пресадили. Това може да се дължи на необходимостта от адаптиране след пресаждането и е временно състояние.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment