За и против проходилките

Въпросa  които си задават родителите за често е вярно ли е, че този уред може да увреди развитието на костите и мускулите?

Отговор от педиатър д-р Алан Грийни, автор на книгата „От първото ритниче до първата стъпка”

Толкова е вълнуващо да видите как бебето ви прави първите си стъпки! Когато за първи път бяха произведени тези столчета на колела, които позволяват на бебето да се движи само наоколо, като стъпва на пода, и родители и бебета бяха меко казано очаровани. Някои родители все още използват проходилки за да научат децата си да ходят, или да се упражняват в мобилност. Някои пък използват проходилките като „умиротворители” за краката – много бебета изглеждат щастливи, докато сами тичат по пода. И да си признаем, родителите го правят, за да си освободят малко време, за да свършат нещо. Понякога използват проходилките дори като детегледачки – бебето да се занимава и забавлява само, докато майката върши някаква домакинска работа.

Родителите трябва да знаят, че проходилките забавят моторното развитие, а още повече забавят и умственото развитие. Освен това, проходилките са опасни.

През 1994-та година прохидилките са все още много популярни в Съединените щати. Тогава, Комисията по безопасност на потребителските стоки излиза със заключение, че те са виновни за повече наранявания при децата, отколкото всеки друг бебешки продукт. Става въпрос за наранявания на главата, счупени крайници, зъби, изгаряния, заклещени пръсти, ампутация и дори смърт.

Проходилките позволяват мобилност далеч над естествените способности на бебето и по-бързо от времето за реакция на родителите. Повечето от нараняванията са падане от стълби, но бебето може да се нарани ако достигне нещо горещо, тежко или отровно. Съвременните проходилки са по-безопасни, но все още са опасни – и бебето няма никаква полза от тях.

Канада забранява използването на проходилки през 2004-та година. Притежанието на такава може да доведе до глоба до 100 000 канадски долара или 6 месеца затвор. Но в някои държави, повече от 75% от бебетата са слагани в проходилки – и децата продължават да се нараняват.

Във втората половина на първата си година, здравите бебета развиват инстинкт да се движат по пода. Първо, това за тях е борба, за да използват едновременно краката и ръцете си, за да пълзят. Те се радват, когато могат да постигнат целта си – да достигнат играчка, която е далеч от тях. По-късно, те се фокусират на друго – да се опитат да се изправят.

Бебетата, поставени в проходилка, пропускат част от това вълнуващо пътешествие. С пръстите им изправени в неестествена позиция, те се возят по пода лесно, изправени преди да е дошло естественото време за това.

Какъв е изхода?

Освен опасността от бързото движение, падането и достигането на опасни предмети, бебетата, които използват проходилки се учат да пълзят, стоят прави и прохождат доста по-късно, отколкото биха го направили, ако не използваха този уред. Те показват забавяне в моторното си развитие месеци след като са проходили. Забавянето е около 3 дни за всеки 24 часа, в които е използвана проходилката.

Но най-големите забавяния – и най-изненадващите за родителите – са в умственото развитие и по-ниски резултати на тестовете за умствено развитие, които се забелязват месеци, след първоначалното използване на проходилката.

Двигателните центрове за игра могат да имат много по-голяма полза за бебета, отколкото проходилките, без да ги застрашават по никакъв начин.

Какво да направим ?
Добър вариант е да се насочим към алтернативните занимания за бебето – активни гимнастики, бънджита и люлки, шезлонзи

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment