За град Велинград и околността

Може би сте съвременен номад и любител на пътуванията, а може би обичате да се откъсвате на по-различни места с идеята да отпочинете пълноценно у да се порадвате на природата. Предлагаме ви да посетите град Велинград. Той се намира в Западните Родопи, а основите му са поставени през 1948 г., когато три селца Чепино, Лъджене и Каменица, в родопския край били обединени в едно.

Можете да намерите места за настаняване във Велинград тук

Град Велинград е на 800 м. надморска височина и се смята за един от най-големите курорти обогатени с множество минерални извори и бани. Населението на този край наброява 26 573 души, но в това число не спадат многогодишния трафик от туристи, които ежегодно пристигат.

До самия регион и, за да починете във Велинград може да потеглите с личния автомобил, да използвате услугите на БДЖ и да се полюбувате на живописното дефиле на река Чепинска. Не са малко и автобусните линии, които потеглят от големите градове, в това число и столицата, за да извозят многото желаещи да отдъхнат сред красотите на Велинград.

По отношение на курорта тук изобилства многообразие от минерални извори, удобни и модерно устроени бани, мек климат, прелестна природа. Всички те допринасят за огромния трафик над 200 000 почиващи годишно в региона на град Велинград и околията.

Тук климата е изключително благоприятстващ за почивки, температурите рядко спадат под нулата, а мъглите са непознати за местността. Зимата е мека и предразполагаща развитието на ски и други зимни портове.

Безспорно сред най-големите богатства се смятат минералните извори, сред, които термоминерални находища в Чепино, Каменица, Лъджене, Драгиново и Варварски бани. Минералните извори са около 80 извора. Велинград се слави и като профилиран център за лечение на множество заболявания от белодробен, гинекологичен, бъбречен характер, както и заболявания на стави, нерви, чернодробни, стомашно-чревни и други.

В околията на Велинград, желаещите гости могат да посетят местността Юндола, разположена на 16 км на запад от града. Тук е и местността Белмекен, намираща се на 24 км на северозапад от Велинград и славеща се с алпийски характер.

Красотата и обаянието нямат край за любителите на туристическите походи; за почитателите на водни спортове, забавленията не спират. Язовир „Белмекен“; местността Кладова, Пейовата поляна; крепостта Цепина в село Дорково; местността Блатица и Качаков чарк в град Ракитово; биосферния резерват Мантарица и пещерата Лепеница са само една малка част, от това, което ще ви развлича, забавлява и разнообразява по време на пътешествието и почивката ви в град Велинград.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment