Храните в борбата срещу целулита

Целулитът може да се дължи на висок процент мазнини или слабо кръвообращение. Каквито и да са причините за появата му обаче, това което трябва да знаем е как да водим борба с това твърде неприятно за всички дами явление. Масажите и физическите упражнения, антицелулитните кремове често имат сравнително благоприятен ефект върху кожата, но единственият начин за справяне с проблема е подходящата диета.

Появата на целулит принципно се дължи на приема на храни с ниско съдържание на фибри за сметка и приема на по-голямо количество мазнини и въглехидрати. За да изчезне портокаловата кожа е необходимо да преминете към здравословен и балансиран хранителен режим. Не е нужно да намалявате количеството на храната – а само да избирате подходящата.

Какво да избягвате?
–    колбаси, сладкиши, мазни сосове, пържени храни, газирани напитки и алкохол. Накратко, всички храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар.
–    сол – забравете за солницата на масата ви. Вместо това, овкусявайте ястията с подправки и билки, особено препоръчителни са магданозът и лукът.

Конумирайте в умерени количества:
–    олио и масло. Препоръчително е да приготвяне храната си във фурна или на пара. Въпреки това можете да си позволите известно количество растителни мазнини като слънчогледово олио или зехтин.
–    сурови зеленчуци – да, те ще ви помогнат да отслабнете, но не и да преборите целулита. Тяхното високо минерално съдържание благоприятства задържането на вода в тялото. По-добре би било да задушавате зеленчуците, които консумирате.

Привилегировайте на трапезата си:
–    протеини, съдържащи се в бялото месо и яйцата. Те участват в изграждането на мускулите.
–    храни, богати на желязо, например леща. Желязото подпомага снабдяването на тялото с кислород, а недостигът му може да причини тежка анемия.
–    риба и морски дарове. Те съдържат мастни киселини Омега 3, имат противовъзпалителни свойства и предотвратяват поддуване на тялото.
–    пълнозърнести храни. Такива са макаронените изделия, оризът, хлябът, които поемат токсините и запълват стомаха.
–    витамин C, който се съдържа в плодовете и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Забележка:
Приемът на протеини трябва да бъде по-висок от този на зеленчуци.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment