Входните врати за къщи или как да си намерим перфектната за кратко време

Да изберем подходящата входната врата е една от важните дейности при създаването на дома или неговото обновяване. При къща обаче изборът е още по-значим – вратата трябва да е по-устойчива на големите температурни колебания в сравнение с апартаментите и да има нужната защита, за да понася атмосферните влияния, на които при всички положения ще е подложена.

В зависимост от това дали входната ни врата ще е изложена изцяло на външни условия, или ще се погрижим да е монтирана под навес, който до известна степен ще я предпазва от слънцето и дъжда, прави препоръките към нея различни.

Изцяло откритите входни пространства предполагат поставянето на специална врата с UV защита или на метална прахово боядисана врата. Така те ще запазят вида си възможно най-дълго, цветът им няма да избледнее и след 3 години да има отново нужда от смяна.

Ако в плана е включен навес или тераса, които да са около метър и половина – два, може да помислим и за входни врати за къщи, които да са от няколко вида материал, а не само от метал – например да има панели от пресовани дървесни частици (MDF панели), а най-добрата опция за касата е да е отново от прахово боядисан метал, за да притежават максимална здравина. Трябва да сме внимателни за крилото на вратата – да има необходимата изолация, като добър вариант е минералната вата, но не трябва да забравяме, че и прагът трябва да прилепне плътно към вратата, за да спира по-студения или топъл въздух в зависимост от сезона. И за да не се налага да слагаме от вътрешната страна от бабините „прагове” – възглавнички с форма на тръба, които помагат до някаква степен, но би било къде по-лесно без нуждата от тях.

Не бива да пренебрегваме факта, че къщите са с по-дебели зидове и обикновено входните врати за тях трябва да са с по-големи габарити. Предимството на това, е че използваемата светла част на входа ще е по-голяма, което ще ни позволи при необходимост да внасяме в дома си и по-големи мебели и уреди.

Но това означава и че има вероятност да не влезем в така наречените стандартни размери. Затова е най-добре първо да повикаме специалист да вземе точните размери, да ни ориентира колко са близки до предлаганите врати по магазините и да ни насочи какви размери да гледаме. Така ще се избегнат много усложнения, които могат да се проявят при монтажа. А именно от правилното поставяне на вратата зависи и колко години ще ни служи безпроблемно.

Визията на входната врата и нейните технически характеристики и предимства непременно вървят ръка за ръка, за да сме максимално удовлетворени от избора, който сме направили за нашия дом. Хубавото е, че има богато разнообразие и най-лесният вариант е да я съчетаем с интериорните врати. Така ще се постигне цялостен завършек.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment