Всичко за конекторите и техните характеристики

Конекторите са много важни устройства, които са безценен помощник в много приложения. Конекторите имат за цел да свързват електрически вериги и могат да бъдат или букси (мъжки) или жакове (женски). Връзката може да бъде временна, като например за преносимо оборудване или да бъде постоянна електрическа връзка между две жици или устройства. Понякога се използват адаптери с цел да се свържат два различни вида конектори.

Съществуват стотици различни вида конектори. В много случаи конекторите се използват за свързване на медна жица или кабел или за свързване на жица с кабел. Конекторите също така се използват и за свързване на оптичен интерфейс с електрически терминал.

Конекторите обикновено се характеризират по броя и разположението на пиновете си, конструкцията, размера, контактното съпротивление, изолацията между пиновете, здравина, устойчивост на вибрации, водоустойчивост, устойчивост на натиск, надеждност, дължина на живот и леснота на свързване.

Също така дизайна на някои конектори не позволява те да бъдат свързани по грешен начин. Други видове конектори пък имат заключващи механизми, които дават допълнителна сигурност, че конектора няма да работи ако е разхлабен и предпазват от измъкване.

Някои конектори са направени така, че определени пинове да правят контакт преди други и да бъдат измъквани преди останалите. Това се прави с цел предпазване на електрическата верига, особено когато става въпрос за конектори, които подават ток.

За един добър конектор е важно да може да се различи лесно, да може да се сглоби бързо и с лесно достъпни инструменти и да е на добра цена. Важно е да се отбележи, че не съществуват конектори, притежаващи всички идеални качества поради простата причина, че различието във видовете е доказателство за различните нужди.

Някои от най-често срещаните видове конектори са бързите конектори, контактните накрайници, конекторите за соларни панели, присъединителните клеми, свързващи втулки, захранващи букси за лаптопи и други.

Въпреки всичко обаче, едни от най-популярните видове конектори са USB конекторите. Този тип конектори се използват за всякакви устройства като конзоли, телевизори, конмпютри и лаптопи например. Малко хора знаят, че всъщност има няколко различни вида USB конектори. Всъщност най-популярните USB конектори в днешно време са USB 2.0, USB 3.0 и mini USB.

Конекторите за прав ток са също много често използвани за доставяне на прав ток. За преносими устройства често се използва коаксиалният конектор, но съществуват и много други видове.

Хибридните конектори позволяват смесването на много различни видове конектори, като тези, които споменахме до тук например. Хибридните конектори по природа са модулни, което улеснява сглобяването, поправянето и бъдещите модификации.

Без значение от какъв конектор се нуждаето, със сигурност ще можете да го намерите онлайн в електронни магазини като vikiwat.com. Конектори също могат да бъдат намерени и в магазините за електроника, но цените онлайн винаги са по-ниски. Направете своя избор внимателно преди да купите конектор и се уверете, че той е подходящ за вашите нужди.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment