Вратите сега и преди

Дом и семейство

В миналото хората са вярвали, че входната им врата има защитна функция. Че пази дома от зли духове, зли очи и др.

В Китай често са слагали сол на праговете си. С идеята, че това ще спре злите сили и домът им ще е затворен за лоши събития.

Вековната традиция повелява булката да се пренесе на ръце през входната врата на бъдещата семейната къща, за да е щастлив брака. Тази традиция идва от вярването при някои народи, че прагът на дома е свещен и не бива да бъде настъпван.

Към днешна дата хората се интересуват по-скоро от заключващата система и технически характеристики на тези входни врати, които са решили да поставят в домовете си, от колкото на това до каква степен се съчетават цветово нюансите и дали производителят е избрал надежден материал. Въпреки това светът такъв, какъвто са го виждали нашите деди не е по-малко интересен и пъстър от този днес. Въпреки смяната на модата, на ценностите, на вижданията, винаги когато стане дума за врати, една мисъл изниква в главата на всеки – ,,Домът се познава по вратите му!,,

Още древните гърци и римляни са монтирали единични, плъзгащи и всички познати и днес врати. Използваният материал е бил най-често дъб, кедър, бряст, клен…

Най-древната врата открита в света е в Цюрих, Швейцария. Тя е на повече от 5000 г., изработена от топола.

В България най-старата врата е на повече от 7 века и краси храма Св.Св. Никола и Пантелеймон в Боянската църква.

Археолози са открили в гробница в древен Египет много двойни /портални /врати. Това е доказателство, че египтяните са обичали лукса и са влагали усилия в изработката на всичко свързано с уюта и красотата в домовете си – ,,Моят дом е моята крепост,,.

Градовете в древността са били обграждани с огромни огради и стени, и единствената връзка на отделените области е била голяма входна врата /порта/. Истината е, че именно тези порти са виждали повече любов, от сватбените салони и повече мъка от болничните стаи.

Интересна е вратата в храм в Индия. Наричана още ,,мистериозната врата,,. Тя няма брави, нито болтове, нито каквито и да е средства за заключване. Легендата разказва, че е залепена благодарение на звукови вълни от песнопения. Твърди се, че са способни да я разлепят само хора с истински чисти сърца /,,Садху,,/. Ако смятате ,че хиндуистите не са прави, че вече няма такива хора, отидете в Индия в храма ,,Падманабхасвами,, и помолете масивните кобри на вратата да отворят за вас вратите на храма, а наградата ли!? Вярва се, че зад тези врати се крие несметно богатство. Символите са навсякъде, оглеждайте се за знаци и врати, които могат да ви отведат там, където дори и вие не предполагате.

Вратите и всеки техен детайл, и орнамент са израз на индивидуалност, на характер на една цяла история, скрита отвън и отвътре. Този преход от вътрешния към външният свят и обратно е едно цяло богатство.

Човек трябва да намира и изразява себе си с всяка част от дома си. Вратите са тези, които отваряме със замах и усмивка, но и често се срутваме безсилни до тях. И в единият, и в другият случай това сме ние, нашата история, нашия свят.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment