Винетки – какви видове има

Покупка и проверка на винетки онлайн Авто-мото свят

След промените в началото на 2019-та година, всички водачи на леки и тежкотоварни МПС-та в България, са задължени да закупят някаква форма на винетка, като има различни, за различните подразделения. При закупуване на винетка от оторизиран партньор на АПИ (агенция пътна инфраструктура), е необходимо да изберете правилният вид автомобил.

Защо има различни видове винетки

Покупка и проверка на винетки онлайн

Повече от 3/4ти от закупените през 2019та година електронни винетки са били за леки автомобили до 3,5 тона. Причината да има различни видове винетки е поради различното натоварване и амортизиране, което те причиняват на пътната инфраструктура.

Винетки за лек автомобил

Повече от нас притежават и управляват автомобил, за тези, на които им предстои е нужно да знаят, че има само един вид електронна винетка за лека кола, като можете да избирате периода на валидност. Това важи и за всички други видове винетки, като цената се определя от няколко различни фактора.

Вие можете да избирате между:

  • Дневна
  • Седмична
  • За почивни дни
  • Месечна
  • Три месечна
  • Годишна

За цени на различните винетки можете да проверите на сайта на Vinetki.bg, като там имате възможността да избирате от кога да е валидна тази нова винетка. Друг важен момент е да внимавате с въведената информация, понеже грешно въведена, при активиране на винетката, не може да бъде поправена.

Винетка за ремарке и каравана

Причината да е необходимо закупуването отделна винетка за ремарке и каравана, е, че те се водят като придатък към лек автомобил, но все пак участват в амортизирането на пътната инфраструктура. Това е причината те да имат регистрационни номера, въпреки, че не са самоходни, те се водят част от движението по пътищата.

Тук също, както е при леките автомобили, имате избор между същите периоди, като цените се запазват 10лв за почивните дни, 15лв за седмична, 30лв за месечна, 50лв за тримесечна и 97лв за годишна. При подаване на информацията за превозното средство е необходимо да въведете информацията валидна за конкретното ремарке или каравана, като тук е важен регистрационният номер.

Тежкотоварни автомобили

За тежкотоварни автомобили, от началото на март 2020-та година е необходимо те да заплащат пътна такса по различна Toll система, която се изчислява по тежестта, изминатото разстояние и броят на осите. Преди това, те също закупуваха електронни винетки, но при тях цените бяха по-различни, поради по-голямото натоварване на пътищата.

От днешна дата, всички тежкотоварни автомобили са извън обикновената електронна система и имат специфичен начин за таксуване, поради различията в тонажът на различните видове превозни средства.

За най-сигурно попълване на данните на вашият автомобил и безпроблемно закупуване на електронна винетка, потърсете Vinetki.bg.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment