Видове щори – подходящ избор за всеки дом

Има множество варианти за декориране на прозорците в дома – завеси, пердета, щори, които освен това са и функционални. Те могат да осигурят неприкосновеност на личния ви живот и да блокират слънчевата светлина и шума. Техните дизайни могат да подобрят и цялостния интериор на вашето жилище.Щори ден и нощ
Тъй като има огромна гама от възможности за избор на завеси, щорите винаги са изглеждали като по-безинтересна опция. В тази статия обаче заедно с екипа специалисти в търговията и монтажа на щори от Curtains.bg ще хвърлим светлина върху различните видове щори, за да ви покажем, че те също могат да предложат нещо добро за вашия дом.

 1. Ролетни щори
  Това е най-непретенциозният вариант. Ролетните щори обикновено се изработват от тежки материали и работят с ръчна или пружинна система за движение, която позволява да ги спускате и вдигате автоматично само с леко дърпане. Единственият им недостатък е, че когато духа силен вятър, тяхното удряне в прозорците създава доста шум.
 2. Венециански щори
  Венецианските щори, които се състоят от хоризонтални ленти, са преминали през много подобрения, за да не са толкова крехки. Има варианти на венецианските щори, контролирани също от класическата система с верижно спускане, които са с клетъчното затъмняване. Те имат уникална структура във вид на пчелна пита, съставена от парчета тъкан. Техните шестоъгълни въздушни джобове улавят въздуха, като запазват топлината.
  Текстилните щори, които са друга вариация на венецианските, също използват верижната система. Те изглеждат точно по същия начин, с допълнителния бонус, че всяко отделно хоризонтално парче плат е така сгънато, че да може да се разпръсне по начин, който да засенчи целия прозорец.
 3. Вертикални щори
  Вертикалните щори се отварят и затварят лесно, чрез навиване на механизъм, поставен отстрани на щората. Предимствата им са, че събират по-малко прах, лесно се почистват и създават илюзията за височина в стаи с ниски тавани. За тези, които търсят неприкосновеността на личния живот, но също така искат да имат светлина в стаята, вертикалните щори могат да се нагласят така, че да пропускат светлината, но частично да възпрепятстват гледката отвън.
  За по-декоративен вид се предлагат щори, при които вертикалните панели са извити във вълнообразна форма. Това придава елегантност и текстура на стаята.
 4. Щори Ден и Нощ
  Има различни двуфункционални щори на пазара, познати още като Ден и нощ, които в крайна сметка вършат една и съща работа – да пропускат мека естествена светлина през прозрачните си текстилни панели и да я спират с непрозрачната си част. В каталога на Къртънс България на ще откриете богат избор от цветове, десен и размери. Недостатъкът при тях е цената, защото плащате за две функции, събрани в една щора.

Съвет: Преди да купите, винаги измервайте внимателно прозорците си. Решете колко от вашите прозорци и съседни стени трябва да се покрие. Первазите трябва да се окачат на около 10 см над прозореца и да се простират на 5 см от всяка страна.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment