Видове оборудване за професионални кухни

Кухненско оборудване за професионални готвачи Бизнес и финанси
Кухненско оборудване за професионални готвачи

На какво да обърнем внимание, когато поръчваме обзавеждане за професионална кухня?

Ако сте в процес на търсене на обзавеждане за кухня, било то за бар, заведение, ресторант, хотел, то тогава сте попаднали на точното място.

Днес, в настоящата статия, ние, екипът на Blogomania.org сме Ви подготвили интересна статия, касаеща видовете професонално оборудване, както и препоръки, как да подберете фирмата доставчик, която да даде най-добро решение.

Приятно четене!

В различни кулинарни телевизионни предавания забелязахме колко добре подредена е кухнята, в която се заснемат те, както и виждаме разликата между професионалната кухня и тази, която ние ползваме у дома.

Професионалната кухня – това е мястото, където мистериите на продуктите се изпълняват от хора, избрали кулинарното изкуство за дело на живота си. И, разбира се, професионалното кухненско оборудване им помага в това.

Ето как изглежда професионалната кухня…

В професионалната кухня готвачите трябва да работят с такова оборудване, което нито една домакиня няма да срещне у дома, независимо какви шедьоври готви за семейството си. Вземете поне конвектомат (някоя дума) или ледогенератор. Дори печката (газова или електрическа) е различна от домакинската.

Видове професионално оборудване
Не можете да поставите обикновени домакински уреди в кухнята на което и да е хранително заведение – тя просто няма да издържи такова натоварване. Освен това професионалното кухненско оборудване трябва да бъде надеждно, безопасно, изработено от висок клас неръждаема стомана, да издържа на големи натоварвания и високи температури и да притежава необходимите сертификати. В края на краищата готвачите се занимават с храна и различни примеси не трябва да попадат в тях, както и с почистващи препарати, които постоянно полират печки, водна баня, гастрономични съдове и друго оборудване, ястия до блясък.

Според начина на обработка на храната, кухненското оборудване в професионалната кухня може да бъде разделено на четири категории:

термично оборудване;
хладилно оборудване;
електромеханично оборудване;
неутрално оборудване, разпределителни линии.

Ножове и посуда

В професионална кухня само професионални ножове трябва да бъдат използвани.

Стоманените рафтове обикновено се монтират над работната повърхност – там е удобно да съхранявате тенджери, тигани, подправки, растително масло. Над мивката са монтирани перфорирани рафтове за бързо изсъхване на съдовете. По стените има отворени рафтове за сервизи и прибори.

По-далеч от печките има кош за боклук, така че миризмите му (далеч от най-приятните) да не развалят аромата на приготвяните ястия.

Да не забравяме и мощните аспиратори. Липсата им ще превърне работата в тежък труд, а миризмите на ястия ще се смесят, така че дори гурме ще се затрудни да различи картофено пюре от пюре от карфиол с целина.

Професионалната кухня е тайнство. Всеки готвач създава кулинарен шедьовър. Ето защо кухнята в ресторант, кафене или столова във фбарика трябва да бъде оборудвана с модерно, надеждно и професионално оборудване. И така, когато шеф-кулинар Ви каже … “господин Директор, нуждаем се от ново оборудване…”, Ви молим да приемете молбата му, а не да го пренепрегвате.

Професионално хладилно оборудване


Ресторант или столова кухня – в стаята е горещо. Не напразно кухненските фурни се сравняват с марковите пещи. При тази висока температура храната започва да се разваля много бързо. За да не се случи това, е необходимо и хладилно оборудване.

Хладилниците са големи и малки.
Фризери за редовно и експресно замразяване.
Ледогенератори с функция за замразяване на лед в огромни блокове, но на кубчета, гранули, топчета, цилиндри и дори венчелистчета.


Обърнете внимание и на допълнителното кухненско оборудване

Допълнително кухненско оборудване

Така че е необходимо да оборудвате кухнята с мощна месомелачка, месител (ако е необходимо), резачка за зеленчуци, белачка за картофи, резачка, миксер, машина за разточване на тесто, везни, температурна сонда, резачка за фиде, хлеборезачка и други елементи.

Резачки за зеленчуци. Чрез тях се нарязват на филийки, кубчета или под други форми зеленчуците.
Фрези (от английското име cut – да режа). Това оборудване е подобно на домакински кухненски робот – може да реже, разбива, кълца, смила, месва. Но скоростта на резачката е просто огромна – бавността не се почита в ресторантите.
Електрически месомелачки и триони. Режат със светкавична скорост и веднага смилят месото на кайма.
Блендери, пръчкови блендери. Пюрета, сосове, супи, сметана се довеждат до хомогенна структура. Много хора боравят с твърди съставки като плодове или лед в мусове и коктейли.
Слайсери. За да дъвчете и ядете пармската шунка, хамонът трябва да бъде нарязан на тънки, почти прозрачни филийки. За това, както и за просто нарязване на сирене, шунка на еднакви парчета, няма да ви е необходим нож, а резачка с възможност за регулиране на дебелината на нарязване. Но бъдете внимателни: скоростта на въртене на триона е много висока и можете да се нараните от много острия кръгъл нож.
Температурната сонда на сърцевината е необходима за измерване на температурата на месото и печените изделия без отваряне на фолио, хартия за печене или разрязване на тортата.
Всички заведения за бързо хранене имат белачка за картофи, в противен случай при поръчка на мног опорции пържени картофки, работата се забавя.
Тестомесичката, машината за разточване на тесто, резачките за фиде са полезни както за готвене на италиански ястия, така и за разнообразни сладкиши.

Надяваме се, че статията ви е била интересна и полезна.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment