Видове оборудване за басейни

Съвременните басейни в СПА-центровете, в спортните и хотелските комплекси, а също и фамилните масивни и сглобяеми басейни, се нуждаят от специално оборудване, за да е възможно да функционират и да бъдат ползвани без заплаха за здравето на хората. Ясно е, че съвременният басейн не е просто някакво голямо корито, пълно с вода. Фактически съвременните басейни са високо технологични съоръжения, оборудвани с разнообразна техника, която има различни задачи – от осигуряване продължително време на безпроблемна експлоатация на басейна до повишаване комфорта при ползване на съоръжението.

Оборудването за басейни може да се раздели на 3 групи: в първа група е задължителното оборудване, което осигурява пречистването на водата в басейна, във втора група е допълнителното оборудване, което не е абсолютно задължително, но е силно препоръчително и в трета група е атрактивното и спортното оборудване за басейни. Към първата група се отнасят филтриращите системи за басейни, съставени от помпи, филтри, табла за уплавление и други елементи. Към втората група се отнасят осветителните тела за басейни, стълби за басейни, водонагреватели и други. Към третата група се отнасят фонтани и други украсяващи елементи и специфично спортно оборудване и аксесоари за басейни.

Задължителното оборудване за басейни включва пречиствателни съоръжения, които трябва да обезпечат чистотата на водата в басейна. Най-често това са няколко вида филтриращи системи, като най-използвани са системите с помпа и пясъчен филтър. За по-големи басейни е препоръчително напълно автоматизирана система за пречистване, докато по-малките басейни могат да се поддържат с полуавтоматични системи за пречистване, които изискват човешка намеса. Към задължителното оборудване влизат и машините за почистване на стените и дъното на басейните – това са различни видове ръчни, полуавтоматични и напълно автоматични специални прахосмукачки за басейни, с които се почистват вътрешните подърхности на “чашата” на басейна.

Към незадължителното, но силно препоръчително оборудване за басейни се включват различни видове водонагреватели, които поддържат температурата на водата в басейна. Незадължително оборудване се явяват също различните метални или пластмасови стълбички за басейни, осветителни тела за басейни и други подобни, чиято липса не е фатална за ползването на басейни и без които басейна може да мине, но все пак е много препоръчително да присъстват, тъй като осигуряват комфорта на ползващите басейна.

Към атрактивното и спортното оборудване за басейни се отнасят изкуствените водопади, фонтаните, тентите, разделителните пътечки, трамплини, водни пързалки, специално осветление и други, които не спомагат за чистотата и комфорта в басейна, а представляват или радост за окото или са необходими за ползване на басейна в качеството му на спортно съоръжение.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment