Видове маши за коса

        Спомняте ли си най-старите модели маши, които сме виждали да използват нашите баби и майки? Тези сравнително ефективни инструменти, макар и не полезни за косата, бяха сред най-използваните уреди за къдрене на коса и оформяне на стилни прически. Днешните модели маши за коси са извървяла дълъг път на промяна и подобряване, за да се превърнат в изключително лесен, ефективен и безопасен инструмент за къдрене, който можем да използваме всеки ден.

Какви са основните разлики между машите за коса, сред които избираме?

  1. Според основните си възможности, машите биват класически и комбинирани

Класическите маши са инструменти, работещи с висока температура, които се използват за къдрене на косата. Принципът им на действие включва навиване на всеки кичур по отделно върху нагревателя. Температурата спомага за задържане на ефекта от къдренето. Днешните модели маши могат да оформят стегнати малки къдрици, букли и обемни големи къдрици, в зависимост от големината и формата на нагревателя.

Комбинираните маши включват допълнителни приставки, като четка за коса например. С тези маши разполагате с повече възможности за оформяне на прически.

  1. Според материалите, от които са изработени, машите биват: метални (от хром, злато, титаний), покрити с тефлон, керамични и турмалинови

 

Машите, с нагревател от хром са сред най-разпространените типове, защото могат да се закупят на много ниски цени. Този тип маши носят най-голям риск от увреждане на косъма, тъй като освобождават положителни йони, които прекомерно изсушават косъма.

Златните или титаниевите маши са сравнително по-щадящи здравето на косата, в сравнение с хромовите. Загряват сравнително бързо и равномерно.

Маши с тефлоново покритие – те са снабдени със специален термо-предпазващ механизъм. Те предпазват кичурите от заплитане в нагревателя. Единственият недостатък на този тип маши е, че времето за къдрене с тях е сравнително по-продължително и ефектът от къдриците не е толкова дълготраен.

Керамичните и турмалиновите маши се препоръчват от професионални фризьори и коафьори, като най-полезните за къдрене на косата. Те освобождават отрицателни йони, които противодействат на положително заредената коса и резултатът е по-гладки и привлекателни кичури. Този тип маши загряват равномерно и предпазват косата в максимална степен от изгаряне.

  1. Според допълнителните възможности и екстри в машите

Модерните маши се предлагат в различни форми, цени, материали и възможности. Основните части на машите са: нагревателят, който обикновено е цилиндричен, дръжка за удобен захват на кичурите към нагревателя и на машата в ръката. Съществуват модели, със сменяеми приставки, които позволяват лесно и бързо оформяне на различни типове къдрици. Най-стандартните типове маши се произвеждат с нагреватели с размер между 1 и 4 см.

Ако се колебаете в избора си на най-подходящата маша за коса, посъветвайте със специалист преди покупка. Съвременните маши са оборудвани с възможност за контролиране на температура. Различните типова коса, както и различните прически изискват различна температура за оформяне. Много практични са машите, които имат възможността да изпускат пара. С тях къдриците издържат по-дълго.

Третирането с инструменти, работещи с високи температури носи голям риск от увреждане на косата. Не пренебрегвайте подготовката на косата преди оформянето й с маша- нанесете подхранваш термо-защитен продукт, който ще позволи оформянето на кичурите, но ще намали вредните ефекти от високите температури. Следвайте инструкции за употреба при работа с машата. Винаги я изключвайте от електрическата мрежа, след като приключите работа. Оставете я на огнеупорен плот, за да изстине и чак след това я приберете обратно в калъфа.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment