Видове електрическо отопление

Въпреки сравнително ниската цена на повечето електроуреди, отоплението с тях не е най-добрият и евтин вариант, чрез който да отоплявате своя дом.

Кога електрическите уреди са добър вариант?

Електрическите уреди за отопление могат да бъдат подходящи за:

  • По-малки стаи, които се използват само от време на време
  • Отоплението на ток е най-добрият вариант, който можете да използвате ако нямате други алтернативи, като: отопление с камина или отопление с котел за парно. Пример за хора в подобна ситуация са тези, които живеят в къщи или апартаменти под наем. Отоплението на ток е най-често срещания начин за отопление сред хората, които не живеят в собствени жилища.

Топлинната мощност на електрическите нагреватели обикновено не е повече от 2,4 кВт. Това означава, че в по-големи и / или лошо изолирани стаи може да се наложи да включите повече от един уред, за да постигнете удобна и постоянна температура. Старайте се да избягвате включването на повече от един отоплителен уред в един и същ електрически контакт.

Има ли електрически уреди, които са по-ефективни от други?

С изключение на термопомпите, всички електрически нагреватели са еднакво ефективни. Всички те конвертират цялата електроенергия, която консумират в топлина. Следователно не трябва да вярвате на подобни твърдения.

Различните видове електрически системи за отопление, според нуждите на домакинството.

Различните видове електрически нагреватели разпределят топлината по различен начин. Правилният избор на електрическа система за отопление е много важен. Разгледайте следващите примери и изберете този, който е най подходящ за вас и вашия дом.

Лъчисто отопление – Нагревателите за радиантно отопление или така нареченото лъчисто отопление не отопляват въздуха в помещението, а предметите в него. Подходящи са за:

  • Помещения с високи тавани
  • Големи помещения, които не искате да отоплявате изцяло
  • Помещения, в които искате да усетите внезапна топлина, без да чакате въздухът да се затопли. Пример за подобни помещения са: големи бани, кухни и т.н.

Топловентилатори

Топловентилаторите, понякога наричани също керамични нагреватели, могат да бъдат шумни, но разпределят затопления въздух из цялата стаята и не му позволяват да образува слой от горещ въздух под тавана. Подходящи са за:

  • По-бързо затопляне на дадено помещение при използването на друг основен източник на топлина.
  • По-малки стаи, които се нуждаят от отопление за много кратки периоди от време.
  • Безопасност – съществуват модели, които се монтират високо в стените и са недостъпни за любопитни деца.

Отопление с климатици

Климатизация се нарича процесът на промяна на свойствата на въздуха (главно температурата и неговата влажност). Климатиците се използват предимно за подобряване на топлинния комфорт и качеството на въздуха в помещението. Климатикът е страхотен избор на начин за отопление, защото ще ви върши работа както през зимата, така и през лятото. Доста често предпочитан вариант сред домакинствата, които се отопляват с електричество.

Панелни радиатори

Панелните радиатори често биват рекламирани като екологичен и много евтин вариант за отопление. Проблемът при тях е, че имат много ниска топлинна мощност, която обикновено не е достатъчна за постигането на комфортна стайна температура.

Като цяло отоплението с електричество не е най-удачният начин за отопление, но в някои случаи домакинствата просто нямат избор. Ако вие имате избор и сте отворени към високо ефективните методи за отопление, то е препоръчително да се запознаете с отоплението чрез котли за локално парно. Тяхната висока ефективност, разнообразие от горива и широка гама модели ги правят един от най-предпочитаните варианти за отопление сред собствениците на къщи и големи помещения. За да научите повече за отоплението с котли за парно, можете да посетите сайта на ТермоМакс БГ. Ще намерите много полезна информация, която ще ви помогне да отоплявате своя дом по-ефективно и природосъобразно.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment