Видео домофони – домашни шпиони

До преди трийсетина години всички видео домофони бяха познати у нас предимно от западните филми. На пръсти се брояха сградите, оборудвани с видео домофони – предимно държавни учреждения и посолствата на чуждите държави у нас. В сравнение с масово навлезлите аудио събратя видео домофоните и днес не са така много. Но промените в живота ни категорично сочат, че дълго няма да е така. Зачестилите кражби по домовете го доказват.

Може би на всеки, живеещ в кооперация или жилищен блок, се е случвало някой да му позвъни от входната врата и той да натисне копчето за достъп на аудио домофона. После този „някой” не се появява и пред входа на апартамента ви. Успокоявате се – може да е натиснал копчето погрешка, може да е раздавач на рекламни материали….Именно на това разчитат някои от крадците, за да преодолеят първата преграда, преди да отворят със шперц дома на съседа ви.

Казус втори. Чакате важен за вас човек, предвкусвате миговете на приятно общуване. И ето го най-после дългоочакваният звън от домофона. Само след минута – и звън на входната врата. След още миг…виждате невинно усмихнатото лице на тъща си. Която има толкова много неща за разказване…

С видео домофони можем да си спестим тези емоции. Системата позволява дискретно да видите човека, който стои пред вратата и в зависимост от желанието си –да му отворите или да се притаите. Видео домофони ви дават информация даже за настроението на посетителя, да не говорим и за тази немаловажна функция, която притежават – запис на изображението и звука, както и точния час. Всички видео домофони започват записа на картината и звука от мига, в който натиснете бутона в дома си и го съхраняват в паметта на системата.

И тук, както при всички нововъведения, разнообразието е голямо. Видео домофони могат да се ползват при предварително изградена, заложена при строежа на сградата мрежа. Има обаче и с безжично изпълнение.. При тези видео домофони сигналът за посетител постъпва в преносим вътрешен монитор, който може да местите навсякъде из помещенията.

Първите видео домофони бяха с черно-бяло изображение. После, както и при телевизорите, се появи цветното. И при видео домофоните картината се измерва в пиксели. Колкото повече са те, толкова са по-скъпи, но и изображението е по-качествено. Някои видео домофони дават възможност за включване на повече от една камера за наблюдение. Има и такива, които „виждат” и в тъмната част на денонощието, без да е необходима допълнителна светлина. Повечето видео домофони са с бутон за отваряне на електрическата ключалка на входната врата, но съществуват и такива, с които можете да водите само видео наблюдение.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment