Вградени смесители за душ: предимства и недостатъци

За да осигурят комфортно използване на водните ресурси, производителите произвеждат широка гама от санитарни продукти, които правят живота ни удобен. Съвременното оборудване и иновативните технологии позволяват на специалистите да работят върху подобряването на тези продукти и разработването на принципно нови дизайни. Една от иновациите на тази група продукти са вградените смесители (батерии) за душ, които имат необичайна инсталационна система и атрактивен външен вид.

Предимства и недостатъци

Вграденият смесител за душ е ново развитие в областта на ВиК, която има скрита комуникационна система. Особеността на този продукт е, че всички тръби и свързващи елементи са скрити зад специален панел, на предната част на който има само ръкохватка за пускане и смесване на водата. Тези устройства могат да се използват както за банята, така и за душ кабина.

Както всеки водопроводен елемент, вграденият смесител има редица положителни и отрицателни страни.

Предимства:

високо качество на използваните суровини;

надеждност;

спестяване на вътрешно пространство;

невъзможност за нараняване при вземане на душ;

дълъг период на работа;

високи естетични показатели;

липса на закрепване към вертикална стойка за душ;

липса на воден спрей ефект;

простота на работа;

най-удобната организация на пространството.

Недостатък:

сложност на инсталацията;

висок ценови диапазон;

необходимостта от образуване на кухина в стената;

трудността при поправяне на течове и ремонтни работи;

Вграденият смесител с една ръкохватка е най-новото развитие на инженерите. На рафтовете на съвременните магазини можете да видите огромен брой видове вградени кранчета, които са разделени на три групи.

По функционална цел – за душ кабина, за мивка, за хигиенен душ, за баня. Основната характеристика на смесителите за  душ е наличието на два изхода, през който смесената вода преминава. Експертите препоръчват да се обърне внимание на особеността на инсталирането на душ пита и душ слушалка, а може дори и чучур

Характерна особеност на смеситела за баня е наличието на допълнителен изход за чучура.

На мястото на монтаж – върху вертикални архитектурни елементи или хоризонтална повърхност. Смесителите, които са монтирани на вертикални повърхности, са универсални устройства с два входа и няколко изхода. Поради наличието на няколко изхода, това устройство може да бъде свързано с чучур за вана, неподвижен душ, душ с гъвкав маркуч и хидромасаж.

Продуктите с хоризонтална подредба имат същия дизайн като с вертикален, но целият механизъм не е скрит зад пач панела, а в стената на банята.

По метода на регулиране на водния поток – ръкохватка, превключвател,Устройствата с докосване, термостат. Отличителна черта на термостатичните смесители е възможността за еднократно регулиране на температурния режим на водата с последващо използване само на един лост. Устройствата с докосване са електромеханични устройства, които се управляват чрез натискане на специални бутони.

Тези устройства изискват наличието на батерия или захранване към електрическата система.

Качеството и издръжливостта на смесителя не зависи пряко от неговите дизайнерски характеристики, а от материала на производство. Производителите използват следните видове суровини за производството на смесители:

неръждаема стомана;

месинг (бронз);

пластмаса;

керамика.

Продуктите от неръждаема стомана принадлежат към популярната група продукти, които се различават в достъпен ценови диапазон и дълготрайност.

Най-надеждният материал за производството на водопроводни продукти е месингът. Именно тази многокомпонентна сплав, чийто основен елемент е бронза, позволява да се произвеждат продукти за работа в трудни условия. За да придадат необходимата стилистична ориентация, някои производители покриват месинговите продукти с емайл или хром. Поради видовото разнообразие от месингови кранове, те могат да се използват в помещения с различни стилистични посоки. Недостатъкът е високият ценови диапазон.

Продуктите, изработени от пластмаса, са в много по-голямо търсене, поради ниския ценови диапазон . Предимства – способността да се покрива със специални бои за метал. Недостатъкът е кратък период на работа.

Преди да отидете да купите вграден смесител, експертите препоръчват внимателно да проучите препоръките на специалисти относно избора на този продукт:

закупуването на продукт с опростен дизайн значително ще удължи експлоатационния му живот;

смесителите с долно водоснабдяване не се нуждаят от ъглова арматура;

за обслужване на продукти с интегрирани месингови изходи, не е необходимо да закупувате монтажни части;

наличието на три изхода прави възможно създаването на различни комбинации от водоснабдяване.

За най-удобния душ, експертите препоръчват да се обърне специално внимание на избора на пита, която е включена в комплекта и може да има различни размери, форми и режими на водоснабдяване. В по-евтините модели производителите са предвидили не повече от два режима на водоснабдяване, но скъпият смесител има не само няколко пъти повече функции, но и допълнителни функции, като осветление, режим на пестене и пречистване на водата.

Съвременният пазар на водопроводни тела е препълнен с огромен брой продукти от различни производители както за акрилни, така и за стоманени вани и душове. Когато избирате продукт, експертите препоръчват да се даде предпочитание на продукти на известни марки, чиито продукти отговарят на всички международни стандарти и имат сертификати за качество .

Подробна инструкция за неговото инсталиране и работа трябва да бъде приложена към продукта, който се продава.

Най-известните и търсени производители на вградени смесители са марките, представени по-долу.

Grohe е немска марка, чиито продукти заемат водеща позиция в класацията по продажби на санитарни продукти през последните няколко десетилетия. Недостатъкът е високата цена.

Ideal Standart е американска марка, чиито продукти хармонично съчетават цена и качество. Повечето продукти от тази марка са оборудвани с термостат. Произвеждат се и в Европа, както и в завода на Vidima в Севлиево – България

Roka е испански производител. Тя е една от водещите марки в Испания с присъствие в повече от 135 страни. Включително и България – Рока Каспичан.

Ако търсите майстор за ВиК услуги в София, позвънете на тел. 0896221099

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment