В собствено жилище или под наем?

В тази нестабилна икономическа обстановка в страната и в глобален аспект често клиенти търсят съвет дали да си купят жилище или да наемат. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Вземането на такова важно решение е много индивидуално.

В основата на първо място стои наличния семеен бюджет и неговото евентуално бъдещо развитие и перспективата на семейните взаимоотношения. След това трябва да се анализират някои основни фактори.

На пръв поглед в краткосрочен план определено по-изгодно излиза жилище под наем: плаща се многократно по-малка първоначална сума в сравнение с покупката, финансовите задължения са главно в плащане на наема и консумативите, лесна смяна на местонахождението при увеличение на наема, при смяна на работното място, при нужда от свиване на личния бюджет и принуда за ползване на по-малка жилищна площ и т.н. Изобщо мобилност и бързо приспособяване към непрекъснато променящата се и трудно предсказуема сегашна икономическа обстановка.

Възниква друг въпрос. Наемите не биха ли могли да се спестят и да се вложат в покупката на имот, особено сега, когато цените на имотите паднаха драстично и продължават да падат. Има случаи, когато за студент от друго населено място се закупува малко жилище и след завършване на образованието се продава. При добър анализ такъв семеен подход може да излезе икономически много изгоден.

Клиентите не пренебрегват и други важни фактори като тип на имота и особено местоположение и локация (близост до супермаркети, училища и детски градини, паркове), пътната инфраструктура и градският транспорт.

Да се определят реалните разходи за притежаването на собствен дом или за наемането на имот и се вземе решение за покупка или наем не е лесна задача.

В практиката на западните държави се е наложило убеждението, че ако размерът на наема е по-малък от разходите за притежаване на жилище след заплащането на всички данъци и такси за поддръжка, то наемната форма е по-доброто финансово решение. Тук обаче не се отчита възможността за нарастване стойността на жилището или за увеличаване на наема.

На нашите клиенти, за да решат личностно своя проблем – наем или покупка, предлагаме следния подход, след като се ориентират за цената на покупката и цената на наема на сравними жилища в конкретния избран район. Цената на апартамента, който биха искали да купят, се разделя на годишния наем, който биха плащали за подобен имот. Като се види каква ще е вноската по ипотечния заем и колко ще струва жилището на месец, може да се прецени кой вариант – наем или на заем за покупка, е по-изгоден. Наемателите поемат също риска да не уцелят подходящия момент на пазара, когато решат да купуват. Колкото по-дълго съотношението цена-наем е в полза на клиента, толкова по–изгодно излиза наемането.

Препоръчително е потенциалните купувачи да намерят подходящия ипотечен кредит за тях, преди да са започнали да търсят жилище за покупка. Добре е да се прецени колко точно финансово бреме семейството може да понесе.

В момента се отчита различен спад на продажните цени в отделните пловдивски квартали и микро райони. Но офертни цени на жилищата са средно 20% по-ниски от стойностите на имотите през миналата година. На пазара има и спад до 40-50% за конкретни оферти за имоти в Пловдив и за някои райони на страната – Слънчев бряг, Банско и др. и за сегмента ваканционни селища.

От началото на годината средният спад на наемите е около 20%. Сегашните, по-ниски нива на наемите изкушават много клиенти да започнат да търсят нови апартаменти на по-изгодни цени. Търсят се най-вече на цени 250-300 лв. Предпочитани продължават да бъдат двустайните обзаведени жилища. Около 30% е разликата в наемната цена на два сходни апартамента в зависимост дали са обзаведени или не.

През последните месеци все по-често продавачите смъкват около 10-15 % от цената на жилището, която е обявена в офертата за продажба или наемане, при провеждане на преговорите около сделката. По-ниските цени на имотите накараха купувачите да инвестират и в по-големи или в по-луксозни жилища.

Информацията относно падащите пазарни цени на имотите накара повече хора да проверят отново възможностите си за покупка на жилище и получаване на ипотечен кредит.

Препоръчително е след семейния анализ преди да се вземе крайното решение, собствен дом или под наем, да се получи информация за настоящото и бъдещо развитие на имотния пазар от действащ, ползващ се с добро име професионален консултант.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment