УПС за парно – защо ни е нужен и какво да имаме предвид при закупуването му

Упс-ът за парно е е сърцето на системата, и е отговорен за три работни процеса:

  1. Зарежда батериите и ги запазва напълно заредени по всяко време.
  2. Засича, когато захранването е прекъснало и автоматично превключва към захранване от батерия.
  3. Преобразува захранването, което се съхранява в батериите от “прав ток” (DC) в “променлив ток” (AC), който задвижва вашата филтрираща помпа.

Това описание много прилича на описанието на обикновен упс, което може би ще ви доведе до възпроса: “Защо не мога просто да инсталирам обикновен УПС и той да се справи с тази задача?” Е, отговорът на този въпрос е много прост – обикновеният UPS не е проектиран така, че да свърши тази работата както трябва.

Въпреки че упс-ите за парно и обикновените упс-и работят по сходен начин и изпълняват подобни функции, батерията на обикновения упс не е достатъчно голяма, за да задвижи филтриращата помпа за всеки значителен период от време. Повечето упс системи не са създадени по начина, по който да могат да осигурят достатъчно мощност, за да се задвижи филтриращата помпа. В допълнение към това обикновените упс системи имат много малки зарядни устройства за батерии.

Когато използвате упс за парно на викиват, това ви позволява да имате много по-голяма гъвкавост, когато решавате колко енергия ви е необходима. Помислете за това като за закупуването на стерео оборудване: можете да купите модела „всичко в едно“, който е по-евтин и по-лесен за сглобяване, но предлага по-слаб звук (обикновен упс) или можете да си купите отделни модулни компоненти, които ви дават увеличена гъвкавост и по-мощен звук (упс за парно). И ако нуждите ви се променят в бъдеще, можете да разширите системата, без да се налага да започнвате от начало.

Какво Да Имаме Предвид Преди Да Закупим Упс За Парно?

  • Ако можете малко да увеличите бюджета си за упс за парно, си купете синусоиден упс за парно, вместо такъв със квадратна вълна, тъй като това намалява топлината, увеличава продължителността на живота на уреда, в допълнение към това намалява бръмчащите звуци, които се появяват в тръбата със светлините и вентилаторите, което е често срещан проблем при упс-ите с квадратна вълна.
  • Изберете упс за парно със селекция от батерии със плъзгащ прекъсвач, чието предимство е, че изборът на всеки вид батерии, съвместими със синусоидния упс и според нуждите батериите ще бъдат оловно-киселинни, цилиндрични и т.н.
  • След като сте определили натоварването, която вашият упс за парно трябва да поддържа във дома или офиса ви, изберете такъв, който съответства на определения капацитет.
  • Изберете упс за парно, при който консумацията на енергия е ниска, когато е на празен ход.
  • Уверете се, че батерията, която сте избрали за вашия упс за парно, е марков.
  • Спрете избора си на такъв упс за парно, който е енергийно ефективен и консумацията на електрическа енергия от мрежата е минимална.

Винаги е добре да инвестирате малко повече в началото, за да не получите неприятна изненада след време.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment