Un amore grande – една история за италианските ресторанти в София

Un amore grande – една история за  италианските ресторанти в СофияЕх, Италия. Страна с изключително историческо минало, богата на култура и мистика. И по мое скромно мнение, с една от най-страхотните и вкусни кухни в света. Италианските ресторанти в София, може би държат първенството по численост, а българите може би са едни от най-големи почитатели на италианска храна. Характерни за италианската кухня храни са различните видове паста (изобилие по вид, форма и вкус), пици, лазаня, сирена, морски деликатеси и богато разнообразие от салати.

Колко вида италиански ресторанти има в София?

Ресторанти, в които се предлага италианска кухня се разделят в три основни вида – италиански ресторант, тратория и остериа. Почти съм сигурна, че много малко хора правят разлика между трите вида заведения, още повече, че така наречените тратория и остерия отскоро са познати на местна почва.

Италианските ресторанти в София са идеално място за една по-изискана вечеря, придружена от ароматни вина от различни италиански региони. Повечето ресторанти разполагат с градина и могат да предложат чудесен обяд, както и да организират специални събития. Кухнята е по-елегантна, предлага италиански специалитети и голям асортимент от вина. Особено подходящи, най-вече за бизнес срещи.

Траторията е по-непринуден тип заведение, в което можете да се срещнете с приятели, да заведете децата си, които със сигурност ще излапат по една топла пица и ще поиграят на воля в детския кът. Типичната кухня за траторията се състои от паста, спагети, брускети, антипаста. Там можете да опитате и любимото си тирамису, придружено от чаша ароматно и силно кафе. Типично по италиански. Траториите предлагат автентичната обстановка и вкус на Италия. Важно е да се знае, че в повечето италиански ресторанти в София, готвачите са италианци. Така кухнята се доближава максимално до истинския вкус на тази страна.

Остериа е по-нисък клас заведение. И в никакъв случай неда си правите асоциация с нискокачествена храна. Напротив, храната е безобразно вкусна, а разликата е заради обстановката и начина на сервиране. В този смисъл, този тип ресторанти се доближават до нашите така наречени „механи“.

Италианските ресторанти в София, могат да ви предложат голям избор както откъм храна, така и откъм преживяване. Няма значение дали става дума за обяд или вечеря, за семейно събиране или бизнес среща. Този тип заведения предлагат една уютна и някак семейна обстановка, в която централно място заема удоволствието от храната.

Ако се поразровите малко в интернет, ще откриете няколко страхотни местенце и то на локации, на които дори не сте предполагали, че съществуват. Смело мога да заявя, че влизайки в някой от тях, ще се пренесете директно на някоя малка италианска уличка, с кокетни маси и аромат на босилек, домати и моцарела. Места, които са идеални за вечеря с приятели, много смях и добро настроение.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment