Удължете живота на матрака с няколко лесни стъпки

Въпреки че е по-лесно да сменяме по-често домашните матраци, няма да е никак лошо и да научим повече за правилната грижа за матрака, та да можем да си спестим някой лев. Днес, ще ви предложим практични идеи, с които да удължите живота на матрака си. Вижте как да намалите разходите си и да употребявате домашните си матраци по-дълго с няколко много лесни стъпки и почти никакви усилия:

Купете протектори за матраци

Първо, те не са нито скъпи, нито трудни за откриване. И второ, минималната инвестиция, която ще направите за няколко протектори за матраци, ще ви се върне тройно още през първата година, когато видите, че матраците не са мръднали. Освен това, когато ползвате протектори за матраци, ще обезопасите и необходимото почистване на матраците. Знаете добре, че понякога честото почистване на матраци води и до честата смяна на матраци.

Правилно почистване на матраци

Имайте на предвид, че то не е лесна задача и понякога е по-добре да се доверите на експерти в областта – тоест професионална почистваща фирма. Ще дадете някой лев повече, но пък ефектът ще е по-добър, ще си спестите време, през което да изкарате още някой лев и ще увеличите значително времето на употреба.

Пазете домашните матраци от пакостници

Малките деца много обичат да скачат по матраците, но това ги прави уязвими и води до бързата им развала. Ако става въпрос за пружинни матраци, рискът се увеличава двойно. Също така, старайте се вашият домашен любимец да няма пряк допир с вашите матраци. Особено внимателни и нащрек бъдете за котките, чиито нокти могат лесно да разкъсат фините латексови матраци, както и матраците с мемори пяна.

Не оставяйте матраците непокрити

При сваляне на спалното бельо от леглото за изпиране, задължително покривайте матраците с нов чифт или с покривка за легло. Колкото повече прах попада върху повърхността на матрака ви, толкова по-кратък става животът му.

Обръщайте своите двулицеви матраци навреме

Та нали затова сте си купили двулицеви матраци? Това е и едно от свойствата им – да бъдат по-дълготрайни за своите потребители! Правете го навреме и според сезона.

Не допускайте голямо количество влага да се задържа на матрака

В случай на инцидент, използвайте прахосмукачка или сешоар, за да подсушите навреме, но без да допирате топлинното тяло близо до повърхността, защото така, матракът може да се повреди лесно. Влагата е особено вредна за матрака и то не само защото намалява драстично живота му, а и защото създава условия за развитие на микроорганизми, бактерии, икари и мухъл.

Поставете шалте

С шалте, допълнително можете да удължите на своите матраци и то доста лесно. При всички случаи, горен слой или аксесоар върху матрака – та дори и два чифта чаршафи – си е двойна защита срещу всякакви негативни фактори.

Ако вече е пред разпадане…

Все още можете да удължите живота на своя матрак. Купете топ матрак и оставете за по-късно покупката на нов матрак. С топ матраци можете дори да избегнете неприятното скърцане и наскоро появилата се хлътнала част в средата на матрака.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment